Laura Codruța Kövesi primește puteri sporite, pe fondul uriașului scandal Qatargate

, ,
Autor:    -  
money laundering, crime fighting, crime prevention
Fotografie de stevepb pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Eurodeputații au dat undă verde pentru modificarea regulamentul intern al Parlamentului European și au acordat competențe sporite Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kövesi, inclusiv aceea de a cere ridicarea imunității juridice pentru europarlamentarii suspectați de infracțiuni grave, anunță publicația Euractiv.com.

Modificările au fost adoptate în unanimitate joi de către Comisia pentru Afaceri Constituționale a Parlamentului și ar putea să fie finalizate în sesiunea plenară de săptămâna viitoare de la Strasbourg.

Cu toate acestea, mai mulți observatori au sugerat deja că schimbările ar fi mai degrabă o cosmetizare a imaginii degradate a Parlamentului European, în urma scandalului Qatargate, decât modificări substanțiale care să aibă, într-adevăr, un efect determinant pentru integritatea europarlamentarilor.

Modificările aduse Regulamentului de procedură al Parlamentului vor asigura faptul că, în cazul în care investigațiile EPPO implică persoane protejate de privilegii sau imunități în temeiul dreptului UE, procurorul-șef european are dreptul și obligația să facă cererea de ridicare a acestora.

EPPO funcționează din iunie 2021.

”În scurtul timp în care Parchetul European a fost operațional, a scos la iveală posibile pagube bugetului european în valoare de miliarde de euro în investigațiile sale, dovedindu-se a fi un jucător esențial în lupta împotriva corupției privitoare la fondurile UE”, a spus Gaby Bischoff, eurodeputată germană din grupul Socialiștilor, raportorul Parlamentului pentru modificarea Regulamentului.

Schimbarea Regulamentului, care se derulează în Parlamentul European în procedură accelerată, vine drept răspuns al instituției la scandalul Qatargate, în care numeroși europarlamentari și angajați ai cabinetelor lor au fost arestați și investigați pentru că ar fi luat mită în schimbul sprijinului politic pentru Qatar. Reprezentanții emiratului din zona Golfului au negat orice încălcare a legii.

”Nu va exista impunitate. Niciuna”, a tunat șefa Parlamentului European, malteza Roberta Metsola, la începutul acestei luni, după începerea unui proces accelerat de retragere a imunității juridice pentru doi parlamentari europeni care ar putea fi acuzați penal în legătură cu scandalul.

Este vorba despre deputata greacă Eva Kaili și de fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri, care au fost deja acuzați de autoritățile belgiene pentru primirea de bani în numerar și de cadouri din Qatar, pentru a influența luarea deciziilor la nivelul Parlamentului European.

Potrivit informațiilor disponibile, este posibil ca Parlamentul să finalizeze procesul de ridicare a imunității juridice pentru cei doi până la începutul lunii februarie.

Conducerea Parlamentului pregătește, de asemenea, un plan în 14 puncte care va înăspri regulile pentru eurodeputați, cu privire la declarațiile financiare și la contactele cu grupurile de lobby.

Planul urmează să includă obligații specifice și clare pentru deputații europeni, care ar urma să fie nevoiți să furnizeze mai multe detalii în declarațiile lor financiare legate de activitățile lor.

Totuși, orice plan de înființare a unui organism independent de etică va putea fi pus în aplicare doar cu girul Comisiei Europene.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!