#LecțiadeEconomie: Ce este deficitul de cont curent? Cum trebuie gestionat, cum stă România?

,
Autor:    -  
Importuri Exporturi
Foto: prepare360.com

Timp de citire: 4 minute

Deficitul de cont curent este un indicator de măsurare a comerțului unei țări, ce arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate. 

Sub umbrela #LecțiadeEconomie, vom aduce în atenția publicului nostru concepte, doctrine, termeni, principii economice sau chiar evenimente celebre care și-au pus amprenta asupra economiei de-a lungul timpului. Sau cel puțin de la Adam Smith încoace. Așteptăm sugestiile Dvs., ale cititorilor fideli afaceri.news, pentru viitoarele teme pe care le doriți abordate în #LecțiadeEconomie. Ne găsiți pe site la adresa de mai sus, pe Facebook și Twitter.

Indicatorul “cont curent” mai include și venitul net, cum ar fi dobânzile și dividendele, precum și transferurile, cum sunt ajutoarele externe, aceste componente reprezentând doar o mică parte din contul curent în comparație cu ponderea pe care o au exporturile și importurile.

Contul curent este, în esență, un calcul al tranzacțiilor internaționale ale unei țări și, alături de contul de capital, reprezintă o componentă a balanței de plăți a unui stat.

Deficitul de cont curent reprezintă vânzările nete negative în străinătate. Țările dezvoltate, cum sunt Statele Unite raportează adesea deficite de cont curent, în timp ce economiile emergente înregistrează adesea surplusuri de cont curent. În țările foarte sărace există tendința de a raporta deficite de cont curent.

Cum trebuie gestionat?

Un stat își poate reduce deficitul de cont curent prin creșterea valorii exporturilor față de valoarea importurilor realizate. Poate impune restricții asupra importurilor, cum ar fi tarife sau cote sau poate pune accentul pe politici de promovare a exporturilor.

O țară mai poate face uz de politicile monetare prin deprecierea monedei naționale comparativ cu celelalte monede, deoarece această măsură face ca exporturile unui stat să fie mai ieftine.

În timp ce deficitul de cont curent poate fi considerat ca fiind asemănător cu o țară care trăiește “dincolo de mijloacele proprii”, raportarea unui deficit de cont curent nu este în sine un lucru rău.

Dacă o țară utilizează datoria externă pentru a finanța investiții care au o rată de rentabilitate mai mare decât rata dobânzii creanţelor, aceasta poate rămâne solvabilă chiar și cu înregistrarea unui deficit de cont curent.

Totuși, dacă un stat nu reușește să acopere datoria curentă cu fluxurile viitoare de venit, atunci acesta poate deveni insolvent.

Exemple de fluctuații ale deficitului de cont curent

Fluctuațiile de cont curent ale unei țări depind în mare parte de forțele prezente în piață. Chiar și țările care raportează în mod deliberat deficit de cont curent au o volatilitate crescută la respectivul deficit.

Spre exemplu, Regatul Unit a înregistrat o scădere a deficitului de cont curent după rezultatul votului pentru Brexit. În mod tradițional, Regatul Unit raportează un deficit de cont curent deoarece este o țară cu importuri excesive finanțate prin niveluri crescute de îndatorare.

O mare parte din exporturile țării este reprezentată de mărfuri, iar scăderea înregistrată de prețurile acestora a condus la câștiguri mai scăzute pentru companiile naționale. Acest fapt se traduce prin mai puține venituri revenite Regatului Unit, sporindu-și astfel deficitul de cont curent.

Totuși, după deprecierea lirei sterline, ca urmare a votului pentru Brexit de la 24 iunie 2016, lira sterlină mai puţin puternică a condus în fapt la reducerea deficitul de cont curent.

Aceasta se datorează faptului că veniturile în dolarii intraţi in Regat sunt mai mari pentru companiile naționale britanice, în urma cărora au rezultat valori mai mari ale intrărilor de numerar în țară.

Deficitul de cont curent al României, cel mai mare din Uniunea Europeană în T4, 2020

Potrivit datelor Eurostat, publicate în aprilie, în trimestrul al patrulea al anului trecut, în ciuda crizei, Germania a avut un excedent al contului curent de 70,4 miliarde euro, Italia de 22,2 miliarde de euro, Olanda de 13,9 miliarde de euro, Irlanda de 7,1 miliarde de euro.

Cele mai mari deficite de cont curent le-au înregistrat România (3,5 miliarde de euro), Grecia (2,7 miliarde de euro), Bulgaria, Estonia şi Cipru (cu 0,8 miliarde de euro).

Deficitul de cont curent pune presiune pe cursul de schimb şi, alături de deficitul bugetar, crează mari probleme unei economii.

Cursul de schimb s-a mişcat nesemnificativ în ultimul an (sub 2%), în ciuda deteriorării grave a deficitului bugetar (spre 10% din PIB) şi a deficitului de cont curent (spre 5% din PIB).

„Deficitul de cont curent pune o problemă majoră, nu doar la noi, ci peste tot în lume, dacă depăşeşte 5% din PIB. Dar trăim într-o situaţie ciudată. Dobânzile sunt jos, guvernul român s-a putut împrumuta la dobânzi bune, aşa că pare că ne mişcăm bine. Însă când treci de un deficit de cont curent de peste 5%, atunci trebuie să fii îngrijorat”, comentează economistul Laurian Lungu, citat de Digi24.

Adrian Vasilescu, BNR: Deficitul comercial este cel care provoacă major deficitul de cont curent

Acum pieţele sunt bune, adaugă el: însă nu trebuie decât un semn ca totul să se schimbe. SUA îşi revin bine, banii se retrag din economiile emergente. Festivalul creditelor ieftine va ajunge cândva – nu se ştie când, dar şi nemurirea are limite – la final, spun economiştii

Adrian Vasilescu, BNR, arată că deficitul comercial este cel care provoacă major deficitul de cont curent. Datele din decembrie ale Băncii Naţionale arată că deficiul de comercial a fost de aproape 19 miliarde de euro. Salvarea vine din excedentul din comerţul cu serviciile – un plus de 9,6 miliarde de euro. „Avem un enorm deficit pe zona de produse agricole”, un lucru ciudat pentru o ţară care ar putea exporta enorm pe această zonă, spune Vasilescu.

Stuctura economiei provoacă acest deficit, admit ambii economişti. Importăm pentru export şi cu valoare mică. Adrian Vasilescu arată că sunt zone în care 80% din importuri sunt destinate exporturilor. Deşi el nu o spune, evident că aceste produse sunt importate scump şi sunt exportate cu adaus minim.

Cel mai probabil, statul cu cele mai mari deficite este America.

Dar, spune Vasilescu, citând un studiu al unor responsabilii americani: deficitele SUA sunt pentru susţinerea nevoilor consumatorilor americani. România importă majoritar pentru exporturi. Importă scump şi exportă ieftin. Consumăm practic peste ceea ce câştigăm şi, firesc, deficitele se acumulează.

Citiți și episoadele anterioare:

#LecțiadeEconomie: Vinde în mai și cară-te! Care e sensul zicalei “Sell in May and go away”?

#LecțiadeEconomie: Ce este IPO? Cum se calculează, care sunt aspectele care influențează IPO?

Așteptăm sugestiile Dvs., ale cititorilor afaceri.news, pentru viitoarele teme pe care le doriți abordate sub umbrela #LecțiadeEconomie. Ne găsiți pe site la adresa de mai sus, pe Facebook și Twitter.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!