Închide

Legea offshore, modificată în 2021, dar exploatarea gazului din Marea Neagră nu începe încă

Avatar
Explorare Gaze Mare

Foto: offshoremag.com

Timp de citire: 2 minute

Modificarea Legii offshore va fi făcută în cursul anului 2021, însă exploatarea gazului din Marea Neagră nu poate să înceapă mai devreme de 2024-2025, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o postare pe Facebook.

Exploatarea gazului din Marea Neagră nu poate să înceapă mai devreme de 2024-2025, dacă se va lua decizia de investiţii în cursul acestui an. Ceea ce doresc operatorii din Marea Neagră – şi noi ne-am pus în programul de guvernare, atât al Partidului Naţional Liberal, cât şi al Alianţei PNL – USR PLUS – UDMR – este modificarea Legii offshore în aşa fel încât să stimuleze aceste investiţii şi o vom face, în cursul acestui an, această modificare. Numai că eu am spus, şi am căzut şi în coaliţie de acord, acest lucru va trebui făcut în Parlament, pentru că dorim o coaliţie cât mai largă pe acest aspect, tocmai din cauza a ceea ce s-a întâmplat în 2018 când eram în Parlament în Comisia de industrie şi servicii şi, dacă vă aduceţi aminte ce discuţii au fost şi cum un proiect dat de Guvern în Parlament, pe o majoritate solidă a PSD, de un Guvern PSD, a fost complet măcelărit în Parlament. Noi ne dorim să nu repetăm greşeala celor de la PSD, a scris ministrul, miercuri, pe Facebook.

Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, declara săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că este necesară o perioadă de 12 luni pentru a lua decizia de investiții în proiectul de gaze din Marea Neagră, din momentul în care va fi modificată legea offshore, urmând ca primele gaze să fie extrase peste patru ani, potrivit Agerpres.

În cazul unor proiecte de asemenea amploare sunt cerinţe obligatorii care trebuie să existe: în primul rând, structura legislativă, stabilitatea fiscală şi infrastructura corespunzătoare. Acestea sunt elemente fundamentale care trebuie să existe şi este important să avem parte de stabilitate. În mod normal, într-un asemenea proiect, este nevoie de 12 luni pentru a putea să luăm o decizie şi, din acel moment, patru ani până vom extrage primele resurse de gaze”, a spus Verchere, într-o conferinţă de presă.

În prezent, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

În 2019, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat toamna trecută că Romgaz poate prelua participaţia Exxon.

scroll to top