BRD, profit net de 963 milioane lei în 2020, în scădere cu 36% față de 2019
BRD – Groupe Société Générale (BRD), grup financiar deţinut în proporţie de 60% de francezii de la Société Générale, a raportat, pentru anul 2020, un profit net preliminar de aproape 963 milioane de lei, cu 36% sub cel din 2019, rezultat ce înglobează o cheltuială netă cu provizioanele de 353 milioane de lei, care reflectă deteriorarea perspectivelor macroeconomice (în comparaţie cu o eliberare netă de provizion de 204 milioane lei în 2019), reiese din raportul instituţiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), citat de Bursa.
La nivel de bancă, profitul net preliminar al BRD pentru anul trecut se ridică la 951 milioane lei, cu 37% mai mic decât cel al anului anterior.
Anul 2020 a fost marcat de o criză sanitară fără precedent, care s-a transformat rapid într-o criză economică severă. Deşi se aşteaptă o revenire economică, amplitudinea şi momentul acesteia depind în mare măsură de evoluţiile din plan santiar şi de execuţia programelor de relansare economică. Băncile sunt actori cheie pentru rezilienţa şi redresarea economică (…). Bazându-se pe modelul său de afaceri solid, BRD a obţinut o performanţă financiară rezilientă. Economiile planificate au fost realizate integral, fără a compromite prioritatea strategică a transformării digitale, a declarat Francois Bloch, director general al BRD – Groupe Societe Generale.
Având în vedere recomandarea Băncii Central Europene de a limita dividendul distribuit la 20 puncte de bază din nivelul fondurilor proprii de nivel 1 de bază, Consiliul de Administraţie al BRD propune un dividend brut pe acţiune de 0,0749 lei, acţionarii fiind convocaţi pentru un vot în acest sens la data de 22 aprilie 2021, se arată în raportul băncii.
Raportat la preţul de închiderii al acţiunii BRD de ieri, de 14,8 lei, randamentul brut al dividendului este de 0,5%.
În 2020, conducerea băncii a propus acţionarilor alocarea unui dividend de 1,64 lei din rezultatul lui 2019, dar ulterior, în urma situaţiei create de pandemia Covid-19 şi a recomandării BCE, Societe Generale a completat ordinea de zi a AGA şi a votat ca întregul profit să meargă către rezultatul reportat.
Anul trecut, venitul net bancar al Grupului BRD a atins 3,088 miliarde lei, cu 5,6% mai mic în comparaţie cu anul 2019, se arată în comunicatul băncii de astăzi.
Veniturile nete din dobânzi au scăzut moderat, cu 2,9% în dinamică anuală, la 2,087 miliarde de lei, fiind în principal influenţate de scăderea ratelor de dobânda (media ROBOR la trei luni fiind de 2,39% în 2020 faţă de 3,13% în 2019) şi de scăderea producţiei de credite în perioada restricţiilor, conform BRD. Contracţia veniturilor nete din comisioane apare în principal pe baza reducerii comisioanelor aferente serviciilor de daily banking ca urmare a intrării în vigoare a regulamentului SEPA (n.n. Single Euro Payments Area) şi volumelor în general mai mici, se arată în raportul băncii.
Cheltuielile operaţionale s-au redus cu 5,4%, de la 1,678 miliarde de lei în 2019 la 1,588 miliarde lei în 2020, evoluţie ce reflectă atât un efect de bază (costurile aferente anului 2019 au fost majorate de taxa pe active) cât şi implementarea planului de reducere a costurilor, arată instituţia.
Conform raportului băncii, indicatorul cost/venit a rămas stabil, la 51,4% în pofida impactului crizei asupra veniturilor.
Rata NPL-urilor (la nivelul băncii, credite neperformante, conform definiţiei ABE) a fost de 3% la finalul anului 2020, stabilă în comparaţie cu finalul anului 2019. BRD menţionează că beneficiază de un nivel consistent de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante, de 75,8% la finalul anului 2020, în comparaţie cu 74% la finalul anului 2019, mult peste media pieţei.
Rata de solvabilitate a fost de 30,3% la finalul lunii decembrie 2020, în compartie cu 24,9% la finalul lunii decembrie 2019, mare parte a creşterii fiind explicată de BRD prin relaxarea temporară a cerinţelor de capital aferente expunerilor suverane denominate în euro (introduse prin regulament UE ca răspuns la pandemia de COVID-19) şi de rezerve din reevaluare mai mari.
Conform raportului, creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat o creştere de +0,5% (solduri medii) faţă de 2019. Creşterea creditelor retail de bază (core retail loans), de +0,8% (solduri medii) în dinamică anuală, a fost determinată în principal de creditele imobiliare (+2,4% în dinamică anuală), în timp ce creditele de consum nou acordate au afişat o revenire puternică după scăderea din timpul măsurilor restrictive, ajungând la +37%, în semestrul al doilea faţă de primul, în 2020.
Creditarea companiilor (+1,9% comparativ cu 2019) a fost alimentată de o finanţare puternică a IMM-urilor, cu soldurile medii şi finale în creştere cu +7,9%, respectiv +22%. Această creştere s-a bazat pe participarea activă la Programul IMM Invest, cu credite aprobate de 930 milioane lei şi pe un avans solid al portofoliului de leasing de +18% (solduri medii) în dinamică anuală. Finanţarea clienţilor companii mari a scăzut cu -2,3% (solduri medii) an pe an, din cauza apetitului investiţional redus al companiilor în contextul pandemiei, arată BRD în raport.
Depozitele retail au prezentat un ritm de creştere accelerat (+7% – solduri medii – în dinamică anuală), determinat de intrări mai mari reprezentate de economiile persoanelor fizice (+6,3% – solduri medii – an pe an), în timp ce depozitele companiilor au crescut cu +4,7% (solduri medii) în dinamică anuală, conform raportului băncii.
Indicatorul credite nete/depozite a fost de 61% la sfârşitul lunii decembrie 2020, în scădere cu şapte puncte procentuale faţă de finalul lunii decembrie 2019, conform băncii.
Valoarea de piaţă a BRD-Groupe Societe Generale la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 10,314 miliarde lei.