Închide

Leul, la pământ. Euro atinge un nou maxim istoric. Care sunt motivele deprecierii de toamnă

Avatar
Leul La Pamant

Foto: newsweek.com

Timp de citire: < 1 minut

Euro a înregistrat azi un nou record la cursul BNR. Este cotat la 4,8595 pentru un leu, foarte aproape de pragul psihologic de 4,86.

Adrian Bența, analist economic, spune că este unul din efectele faptului că în România se consumă multe produse de import.

„Nu e un lucru nou, de 3-4 ani tot discutăm despre deprecierea leului. Am văzut că anul acesta a fost relativ stabil peste vară, dar probabil unii operatori economici au început importuri pentru activitatea de toamnă și atunci începe această depreciere a cursului de schimb”, a spus Bența la Digi24.

Întrebat dacă modificările din Parlament pe rectificarea bugetară, care prevăd majorarea pensiilor cu 40%, în loc de 14%, cât a prevăzut Guvernul, au avut impact pe cursul valutar, Bența a răspuns: „Întotdeauna o dispută politică care se accentuează, pentru că urmează două rânduri de alegeri, influențează investitorii. Pot să existe și situații în care investitorii să-și retragă capitalurile, dar probabil acestea sunt influențate în principal de criza economică și în secundar de disputa politică, dar asta nu înseamnă că nu există un efect”.

Analistul estimează că leul se va deprecia și mai mult, atingând noi praguri psihologice.

„Probabil undeva la un 4,87-4,88 va interveni BNR, pentru că 4,9 este prag psihologic și este greu acceptabil de populație”, a mai spus el.

scroll to top