Liber la furat | Guvernul din Albania propune amnistie fiscală, crima organizată își freacă mâinile

,
Autor:    -  
money, bank note, banknote
Fotografie de Bru-nO pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Guvernul socialist de la Tirana, condus de premierul Edi Rama, a propus în această săptămână o formă de amnistie fiscală destinată persoanelor fizice cu dețineri de până la două milioane de euro în numerar sau în proprietăți nedeclarate. Aceștia ar urma să le poată declara fără să plătească penalități sau să suporte alte pedepse legale, în schimbul plății unei taxe pe avere. Opoziția a reacționat dur, susținând că schema propusă de guvern va aduce beneficii doar crimei organizate, scrie Balkan Insight.

Un mare scandal politic a izbucnit în această săptămână în Albania, după ce guvernul premierului socialist Edi Rama a propus o amnistie fiscală și judiciară pentru persoanele care își aduc la lumină bunuri nedeclarate în valoare de până la două milioane de euro, prin plata unei taxe care variază de la 5 la 10%, fără obligația de a dezvălui sursa activelor.

Opoziția susține că schema ar permite infractorilor să ”albească” veniturile din activități ilegale, într-o țară în care spălarea banilor și crima organizată reprezintă o preocupare serioasă.

”Legea îi va ajuta doar pe traficanții de persoane și de droguri”, a spus Ervin Salianji, un deputat al opoziției.

O schemă similară fusese propusă și anul trecut, dar a fost retrasă în urma presiunilor intense venite din partea Comisiei Europene și a Fondului Monetar Internațional, care au avertizat că aceasta ar putea fi un prilej de spălare a banilor negri care circulă în economia albaneză.

Noul proiect de lege propune ca cetățenii albanezi care locuiesc fie în Albania, fie în străinătate, precum și străinii cu rezidență fiscală în Albania să poată declara la autoritățile statului active de până la două milioane de euro, în numerar sau în proprietăți, dacă se angajează să plătească un impozit care variază de la 7 la 10%, cu condiția ca banii sau celelalte active să fie păstrate în Albania pentru o perioadă de minimum cinci ani.

Totodată, cei care cumpără obligațiuni sau bonuri de trezorerie vor trebui să plătească un impozit de doar 5%.

Potrivit propunerii, procesul va fi supravegheat de o comisie formată în cadrul Direcției Generale de Impozite de la Tirana.

Beneficiarii schemei nu vor primi niciun fel de întrebări privitoare la sursa banilor, iar comisia de resort le va asigura confidențialitatea deplină legată de această operațiune.

În plus, orice posibile infracțiuni penale sau administrative ​​care ar fi putut fi comise în vederea obținerii respectivelor bunuri vor fi grațiate.

Reprezentanții Partidului Socialist, care formează Guvernul, au încercat să-i prezinte pe potențialii beneficiari ca fiind oameni de ispravă, care au emigrat ilegal în alte țări, dar au muncit din greu, au făcut bani, și-au pus deoparte economiile, fără să le declare sau să le depoziteze în bănci, așa încât acum se confruntă cu dificultăți în momentul în care vor să își aducă banii înapoi în țară.

La o întâlnire cu reprezentanți ai diasporei albaneze din Marea Britanie, Damian Gjiknuri, secretarul general al Partidului Socialist, a declarat că noua lege urmărește să-i ajute pe ”băieții de la Londra care și-au asumat riscuri”.

Opoziția a comentat declarația lui Gjiknuri spunând că a fost o invitație deschisă adresată traficanților de droguri și de carne vie care operează în Marea Britanie.

Într-o clarificare ulterioară, Partidul Socialist a insistat că Gjiknuri vorbea doar despre emigranți ilegali care muncesc din greu în Marea Britanie și nu s-a referit în niciun moment la traficanți sau alți răufăcători.

De partea cealaltă, opoziția a continuat disputa întrebându-se retoric dacă un emigrant ilegal albanez obișnuit ar fi putut să câștige onest, muncind chiar mai mulți ani, sume în urma cărora să poată economisi până la două milioane de euro.

În proiectul înaintat de Guvern, se precizează că oamenii politici și înalții oficiali ai statului nu vor putea beneficia de schema de amnistie. Aceasta nu li se aplică nici rudelor precizate în așa-numitul ”certificat de familie”, un document oficial care menționează, în general, soțul, soția și copiii.

Cu toate acestea, schema le-ar permite altor rude, utilizate îndeobște ca intermediari sau interpuși, să albească active dobândite în mod oneros, beneficiind de noua legislație.

De altfel, mai mulți deputați ai Partidului Socialist au fost acuzați că au evitat acuzațiile de conflict de interese, trecându-și afacerile pe numele copiilor adulți ai unor apropiați sau rude care nu sunt trecuți ca atare în ”certificatul de familie”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!