Închide

Liber la turism în Europa! Reuters: Certificatele de călătorie, agreate de țările UE din iunie

Avatar
Strasbourg Ue

Foto: Wikipedia

Timp de citire: < 1 minut

Reprezentanții celor 27 de țări au agreat o variantă comună privind încurajarea turismului în statele membre ale Uniunii Europene, dar vor discuta cu Parlamentul European detaliile legate de permisul de călătorie în luna mai, scrie Reuters, citând două surse din diplomația europeană.

Reprezentanții țărilor membre s-au angajat să creeze cadrul normativ până la începutul verii, potrivit unui document intern.

Scopul certificatelor este de a permite circulația neîngrădită a persoanelor, în zone turistice în care anul trecut existau restricții din cauza pandemiei. Propunerea UE este ca aceste certificate să fie acordate celor vaccinați, celor vindecați de Covid sau celor cu teste negative, însă există diverse țări care pun accent pe condiția privind vaccinarea, altele fiind de acord și cu condiții mai relaxate, cum ar fi testele negative sau prezența anticorpilor după o anumită perioadă de timp de la vindecare.

Important este momentan consensul la care s-a ajuns la nivelul tuturor membrilor, privind încurajarea turismului care a fost lovit drastic de coronacriză, mai ales în jumătatea de sud a continentului.

La nivel european, urmează să fie recunoscute numai vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, în prezent: Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca și Johnson&Johnson. Reuters notează că anumite țări ar urma să primească în țară și persoane vaccinate cu alte vaccinuri dacă ele sunt folosite în țara respectivă.

În luna martie, Comisia Europeană a propus introducerea acestui certificat, despre care a precizat că este o măsură temporară care va fi suspendată îndată ce OMS declară sfârșitul pandemiei de coronavirus.

scroll to top