Închide

Lira sterlină a scăzut puternic faţă de dolar, după declarațiile sumbre ale Băncii Angliei privind recesiunea

Avatar
pound, coins, currency

Fotografie de stux pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Lira sterlină a scăzut puternic, joi, în raport cu dolarul american, după ce banca centrală a Marii Britanii a declarat că se aşteaptă ca recesiunea să dureze pentru tot parcursul anului 2023 şi în prima jumătate a anului 2024, transmite CNBC.

Moneda britanică a fost tranzacţionată la 1,1165 dolari pe unitate, la ora 14:00, ora Londrei, cel mai redus nivel atins din 21 octombrie. Ulterior, lira a fost cotată în declin cu 1,8%, după ce a început ziua la 1,1389 dolari pe unitate.

Declinul a venit în ziua în care Banca Angliei a majorat ratele cu 0,75 de puncte procentuale, la 3%, cea mai mare majorare unică din ultimii 33 de ani.

Banca a mai spus că se aşteaptă ca dobânzile să ajungă la un nivel mai scăzut decât cel anticipat în prezent de pieţele financiare, care este de aproximativ 4,6%.

”Majoritatea membrilor Comitetului consideră că, în cazul în care economia evoluează în linii mari în conformitate cu cele mai recente previziuni ale raportului de politică monetară, ar putea fi necesare creşteri suplimentare ale dobânzii cheie a băncii, pentru o revenire sustenabilă a inflaţiei la ţinta oficială, deşi la un vârf mai mic decât cel aşteptat de pieţele financiare”, se arată în comunicatul băncii.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat într-o conferinţă de presă organizată după anunţ că ”este important pentru că, de exemplu, înseamnă că ratele noilor credite ipotecare pe termen fix nu ar trebui să crească aşa cum au crescut”.

Lira a fost afectată în ultima lună de instabilitatea de pe pieţele financiare din Marea Britanie şi de tulburările politice. În septembrie a atins un minim record faţă de dolar, de sub 1,10 dolari, iar analiştii au avertizat că rămâne vulnerabilă.

scroll to top