Închide

Lituanienii au strâns 4,7 milioane de dolari pentru a cumpăra drone pentru Ucraina

Avatar
destruction, war, conflict

Fotografie de TheDigitalArtist pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Sute de lituanieni s-au reunit pentru a cumpăra o dronă militară avansată pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, într-o demonstrație de solidaritate cu o țară compatriotă aflată anterior sub conducerea Moscovei, potrivit Reuters.

Ținta de cinci milioane de euro (4,7 milioane de dolari) a fost strânsă în doar trei zile și jumătate, în mare parte în sume mici, pentru a finanța achiziția unei drone militare Byraktar TB2, potrivit Laisves TV, difuzorul de internet lituanian care a lansat activitatea.

“Înainte de începerea acestui război, niciunul dintre noi nu credea că vom cumpăra arme. Dar acum este un lucru normal. Trebuie făcut ceva pentru ca lumea să se îmbunătățească”, a spus Agne Belickaite, 32 de ani, care a trimis 100 de euro imediat ce strângerea de fonduri a fost lansată miercuri. “De ceva vreme am donat pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. Și o voi face până la victorie”, a declarat ea pentru Reuters, adăugând că este motivată parțial de temerile că Rusia ar putea ataca Lituania.

Drona s-a dovedit eficientă în ultimii ani împotriva forțelor ruse și a aliaților acestora în conflictele din Siria și Libia, iar achiziția ei este orchestrată de Ministerul Apărării al Lituaniei, care a declarat pentru Reuters că intenționează să semneze o scrisoare de intenție pentru a cumpăra drona din Turcia, săptămâna viitoare.

“Strângeri de fonduri noi, neașteptate, entuziasmează oamenii din nou. Este a treia lună a invaziei… este important să nu ne obișnuim cu asta”, a declarat prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, pentru Laisves TV.

În ultimii ani, Ucraina a cumpărat peste 20 de drone armate Bayraktar TB2 de la compania turcă Baykar și a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Acest lot a fost livrat la începutul lunii martie.

“Acesta este primul caz din istorie când oamenii obișnuiți strâng bani pentru a cumpăra ceva ca un Bayraktar. Este fără precedent, este incredibil”, a declarat Beshta Petro, ambasadorul Ucrainei în Lituania, pentru Laisves TV.

Cele mai multe dintre armele grele pe care țările NATO le-au trimis până acum în Ucraina sunt arme fabricate de sovietici încă în inventarele statelor membre NATO din Europa de Est, dar unele au început recent să furnizeze obuziere occidentale.

„În timp ce guvernele celor mai mari țări ale lumii deliberează la nesfârșit… societatea lituaniană pur și simplu se adună”, a spus Belickaite.

scroll to top