Închide

Loviți de creșterea prețului gazelor, fermierii belgieni cer revenirea la încălzirea cu păcură

Avatar
Field of plants in greenhouse

Fotografie de Mark Stebnicki pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

În ultimii 15 ani, marii fermieri belgieni activi în domeniul horticulturii, au trecut de la încălzirea serelor lor cu păcură la gazele naturale, mai prietenoase cu mediul și mai eficiente din punct de vedere energetic. Însă acum, din cauza creșterii explozive a prețurilor materiilor prime energetice, în special a gazelor, multe companii au ajuns la limita subzistenței, așa încât cer o revenire temporară la utilizarea păcurii pentru încălzirea serelor horticole, Ligii Fermierilor – Boerenbond, care reunește fermieri din zonele flamande și germanofone ale țării, potrivit publicației de specialitate Nieuwe Oogst.

”Știm că acest lucru nu este tocmai bun pentru climă, dar nevoia bate legea. Din cauza prețurilor ridicate, mulți horticultori care au sere sunt la limita supraviețuirii”, spune Pieter Van Oost, reprezentant al Boerenbond.

Potrivit acestuia, în Belgia există încă destul de mulți agricultori care au încă instalațiile cu care ar putea să folosească pentru încălzirea serelor atât păcură, cât și gaz.

”Aceștia au renunțat de bună voie la instalația pe păcură, lăsându-și opțiunea de a o folosi exclusiv drept soluție de urgență. De exemplu, dacă instalația de gaz s-ar fi defectat. Atâta doar că autorizațiile pentru aceste instalații au expirat la multe dintre companii. Reînnoirea lor le-ar putea aduce o gură de oxigen în perioada asta”, mai spune el.â

Nici prețul păcurii nu a stat pe loc în tot acest timp, însă ritmul în care a crescut este abia aproape dublu, în comparație cu creșterea de câteva ori a prețului la gaze.

Începând cu 1 ianuarie 2022, în Olanda a fost interzisă instalarea și autorizarea noilor instalații de încălzire cu păcură, dacă există gaze naturale disponibile la locația respectivă. Deși, în unele cazuri, este posibilă adaptarea unei instalații pe gaz la funcționarea cu păcură, cu mici ajustări tehnice, anchetele realizate printre fermieri au arătat că aceștia nu se declară prea dispuși să facă acest lucru. În schimb, unele sere intenționează să treacă la utilizarea motorinei pentru încălzire, în încercarea de a-și limita costurile.

scroll to top