Închide

Lovitură pentru TikTok pe cea mai mare piață de comerț electronic din lume

Avatar
tiktok, social media, app

Fotografie de konkarampelas pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

TikTok a suferit un eșec major în ceea ce privește planurile sale de cumpărături online după ce Indonezia a introdus reglementări care îi vor limita operațiunile pe cea mai mare piață de comerț electronic, potrivit Bloomberg.

Indonezia interzice companiilor de comerț social să faciliteze plățile directe de comerț electronic pe platformele lor, au declarat miercuri oficiali ai Ministerului Comerțului. Acest lucru înseamnă că TikTok al ByteDance Ltd., singura companie de social media care vinde bunuri direct pe aplicația sa, va trebui să separe funcția de cumpărături de popularul său serviciu de derulare de videoclipuri.

Regula face parte din reglementările comerciale recent înăsprite, care vor intra în vigoare imediat. Indonezia este prima și cea mai mare piață pentru TikTok Shop, iar cumpărăturile online au devenit caracteristica cu cea mai rapidă creștere a aplicației, având o bază de fani în plină expansiune în această țară. TikTok a lansat funcția de cumpărături în Indonezia în 2021, iar succesul instantaneu al acesteia a încurajat-o să se extindă în domeniul comerțului cu amănuntul online pe alte piețe, inclusiv în SUA.

Noua politică a Indoneziei are ca scop să se asigure că serviciile locale de comerț electronic, cum ar fi Tokopedia a grupului GoTo, nu vor fi eliminate. De asemenea, țara încearcă să evite ca cele 64,2 milioane de microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, care contribuie cu 61% la produsul intern brut, să fie afectate de companiile de comerț social.

Odată cu noua regulă, Indonezia va fi prima dintre țările din Asia de Sud-Est care va riposta împotriva TikTok. Navigarea acestui conflict cu Indonezia va fi esențială pentru companie, deoarece guvernele din întreaga lume evaluează modul în care cea mai mare națiune din Asia de Sud-Est acționează pentru a limita prezența în plină expansiune a gigantului social media în comerțul electronic, la doar câteva luni după ce firma a declarat că va investi miliarde de dolari în regiune. TikTok se confruntă deja cu posibile interdicții și controale în SUA, Europa și India, din motive de securitate națională.

TikTok a ripostat la politica propusă. Acesta susține că separarea rețelelor de socializare și a comerțului electronic în platforme diferite nu numai că împiedică inovarea, ci și dezavantajează milioane de comercianți și consumatori indonezieni ai săi. Compania spune că unii dintre aceștia se bazează pe platforma sa pentru a-și câștiga existența.

“Comerțul social s-a născut pentru a rezolva o problemă din lumea reală pentru micii vânzători locali tradiționali, punându-i în legătură cu creatorii locali care pot ajuta la atragerea de trafic către magazinele lor online”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok Indonesia într-o declarație în această săptămână. “Deși respectăm legile și reglementările locale, sperăm ca reglementările să țină cont de impactul pe care îl are asupra mijloacelor de trai a peste 6 milioane de vânzători și a aproape 7 milioane de creatori afiliați care folosesc TikTok Shop.”

Între timp, comercianții cu amănuntul online tradiționali vor beneficia de restricții care ar putea face TikTok Shop mai puțin atractiv. Liderii pieței de cumpărături online din această țară sunt Sea Ltd. din Singapore, care administrează aplicația Shopee, și Tokopedia a companiei GoTo din Jakarta.

scroll to top