Închide

Economia cu cea mai rapidă creștere din lume ar putea înregistra o majorare “explozivă” de 100%

Avatar
flag, banner, nation

Fotografie de David_Peterson pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Potrivit unei analize, economia cu cea mai rapidă creștere din lume ar putea crește cu peste 100% până în 2028, în mare parte datorită profiturilor din sectorul producției și exportului de petrol. Guyana, o țară din America de Sud cu o populație de aproximativ 800.000 de locuitori, ar urma să crească cu 38% până la sfârșitul anului – un ritm “extrem de rapid”, potrivit previziunilor recente privind PIB-ul realizate de Fondul Monetar Internațional, transmite CNBC.

FMI nu este singurul care își exprimă optimismul.

BMI, o unitate de cercetare a Fitch Solutions, este, de asemenea, de părere că “Guyana va avea o creștere explozivă în acest an”, a declarat Andrew Trahan, șeful său pentru riscul de țară pentru America Latină.

El se așteaptă ca PIB-ul real din Guyana să crească cu aproximativ 115% în următorii cinci ani.

“Magnitudinea exactă a acestei creșteri [depinde] de rapiditatea cu care va fi pusă în funcțiune producția suplimentară de petrol”, a adăugat el.

BMI estimează că producția de petrol din Guyana va crește de la aproximativ 390.000 de barili pe zi în acest an la peste un milion de barili pe zi până în 2027, pe măsură ce noi câmpuri offshore din blocul Stabroek al țării vor fi deschise de un consorțiu condus de ExxonMobil.

Blocul Stabroek din Guyana este un rezervor de petrol offshore de 6,6 milioane de acri în largul coastei atlantice a țării și se estimează că ar putea conține 11 miliarde de barili de petrol, potrivit ExxonMobil.

“Creșterea robustă a Guyanei a fost și va continua să fie determinată de o expansiune rapidă a producției de petrol în urma unei serii de descoperiri din ultimii ani”, a declarat Trahan, adăugând că producția mai mare de petrol va consolida exporturile nete ale Guyanei.

Guyana a înregistrat o creștere a PIB-ului de 62,3% în 2022, cea mai mare din lume, potrivit FMI.

Pe lângă creșterea producției de petrol, odată cu intrarea în funcțiune a unui al treilea câmp petrolier, creșterea în sectorul non-petrolier al Guyanei a fost stimulată și de investițiile în transporturi, locuințe și creșterea capitalului uman. Raportul FMI a evidențiat faptul că și sectoarele agricol, minier și extractiv din Guyana au performanțe bune.

scroll to top