Închide

Ultimele zile ale magazinelor Cora în România: Consiliul Concurenței a aprobat vânzarea lor către Carrefour

Avatar
Cora
Timp de citire: 2 minute

Liderul pieței europene a comerțului cu amănuntul, retailerul francez Carrefour, a anunțat că a obținut aprobarea Consiliului Concurenței din România pentru preluarea hipermarketurilor Cora, tranzacția fiind așteptată să se finalizeze în următoarele săptămâni, potrivit unui comunicat al francezilor în care își prezintă rezultatele financiare aferente trimestrului al treilea din acest an.

În luna aprilie, Carrefour a parafat preluarea activităților Cora din România de la grupul belgian Louis Delhaize.

Acordul semnat în primăvară a vizat cele 10 hipermarketuri Cora și cele 8 magazine de proximitate Cora Urban operate până acum de belgieni pe piața românească, precum și preluarea tuturor celor aproximativ 2.400 de angajați ai retailerului.

Acum, Carrefour a anunțat că achiziția a primit aprobarea autorității antitrust, fără a fi supusă unor condiții remediale suplimentare. Preluarea va fi efectivă în următoarele săptămâni.

În luna august, Consiliul Concurenței din România anunța că a solicitat preluarea analizei referitoare la tranzacția amintită, după ce, inițial, aceasta fusese în analiza Comisiei Europene, având în vedere că sunt implicate companii care derulează activităţi în mai multe ţări.

Totuși, pentru că piaţa din România este cea mai afectată de această operaţiune, autoritatea română de concurenţă a solicitat să preia cazul, solicitare aprobată de Executivul de la Bruxelles.

În România, Carrefour a raportat vânzări de 706 milioane de euro în trimestrul al treilea, în creștere cu 4,5% în termeni comparabili față de perioada similară din 2022. În primele nouă luni, vânzările au crescut cu 7,9% în termeni comparabili, până la 2,032 miliarde de euro, a anunțat retailerul francez.

La nivel internațional, vânzările Carrefour s-au ridicat la 23,63 miliarde de euro în trimestrul al treilea, sub estimările analiștilor, “într-un context de presiune continuă asupra puterii de cumpărare a clienților”, potrivit companiei.

Carrefour operează o rețea de circa 12.000 de magazine în Europa, din care aproape jumătate în Franța, fiind cel mai mare retailer din sectorul alimentar de pe continent și al doilea din lume, cu 14.719 de magazine în total la finele lunii septembrie.

În România, grupul francez deține 413 magazine, din care 44 hipermarketuri, 190 supermarketuri și 151 de magazine de proximitate.

scroll to top