Lupul, paznic la oi: șeful unei mari companii petroliere din Emirate va prezida reuniunea climatică COP28
Emiratele Arabe Unite l-au nominalizat pe directorul general al uneia dintre cele mai mari companii petroliere de stat, care operează, de asemenea, și proiecte de energie regenerabilă, în calitate de președinte al viitoarelor negocieri climatice ale Organizației Națiunilor Unite – COP28 – care vor avea loc la Dubai, potrivit Associated Press.
Numirea a atras critici din partea activiștilor de mediu, care au pus la îndoială capacitatea acestuia de a conduce o reuniune în care membrii ONU își propun să scadă emisiile de gaze cu efect de seră.
Autoritățile l-au nominalizat pe Sultan al-Jaber, un confident apropiat al liderului Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, care conduce compania Abu Dhabi National Oil Co. Compania produce aproximativ 4 milioane de barili de țiței pe zi și, potrivit planurilor, dorește să își extindă capacitatea de producție la 5 milioane de barili pe zi.
Ceea ce spun conducătorii din Emirate că îl recomandă pe al-Jaber este faptul că a fost anterior șeful unui mega-proiect foarte ambițios de a construi un oraș ”neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon”. Proiectul era estimat la 22 de miliarde de dolari și presupunea construirea unui oraș-satelit la periferia capitalei Abu Dhabi. Criza financiară globală, care a lovit din plin Emiratele în 2008, a condus la reducerea drastică a fondurilor disponibile pentru proiect, acesta fiind ulterior înghețat.
Chiar și astăzi, al-Jaber este președinte al companiei Masdar, o companie producătoare de energie curată, care a fost înființată în urma acestui proiect.
”Sultan al-Jaber are toate acreditările și experiența necesară pentru a se adapta la tendințele și orientările zilelor noastre. Deși este petrolist, nu cred că va fi o mare problemă pentru el”, a declarat Ryan Bohl, analist pentru Orientul Mijlociu la o firmă de evaluare a riscurilor, Rane Network.
Totuși, nominalizarea lui al-Jaber a atras critici imediate din partea ecologiștilor.
Harjeet Singh, șeful direcției de strategie politică globale la organizația Climate Action Network International, a declarat că al-Jaber, ca director general al unei companii petroliere, se află ”într-un conflict de interese alarmant și fără precedent”.
”Poluatorii nu au ce să caute la o conferință privind clima, mai ales în calitate de personalitate care va prezida o reuniune COP”, a spus Singh.
Alice Harrison de la Global Witness a spus-o și mai direct:
”Desigur că la o reuniune de discuții pentru pace nu ați invita niște traficanți de arme. Ca atare, ce treabă au directorii companiilor petroliere să conducă discuțiile despre climă?”
Și organizația Greenpeace a transmis că este ”profund alarmată” de numirea lui al-Jaber, adăugând:
”Această decizie creează un precedent periculos, riscând credibilitatea Emiratelor Arabe Unite și încrederea care le-a fost acordată”.
COP28 la Dubai
În fiecare an, țara care găzduiește negocierile ONU pentru climă, cunoscute sub numele de Conferința Părților (Conference of Parties – de la acronimul căreia își împrumută numele de COP), nominalizează o personalitate care să prezide discuțiile.
Gazdele aleg, de obicei, un diplomat veteran, în condițiile în care discuțiile pot fi extrem de dificil de condus între națiunile concurente, fiecare apărându-și interesele cu mare fermitate. Poziția de candidat al ”președinției COP” este confirmată de delegați la începutul discuțiilor, de obicei fără obiecții.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, întrebat dacă secretarul general Antonio Guterres crede că cineva implicat în industria combustibililor fosili ar fi potrivit să conducă reuniunea COP28, a subliniat că Organizația Națiunilor Unite nu are ”absolut nicio implicare” în selecția președintelui.
”Acestea fiind spuse, trebuie să ascultăm ce ne spune știința, și anume faptul că pierdem lupta de prevenire a celor mai grave efecte ale crizei climatice. Secretarul general reafirmă ceea ce a mai spus de multe ori: nu există nicio modalitate de a evita o astfel de catastrofă climatică până nu punem capăt dependenței noastre de combustibilii fosili”, a transmis Dujarric.
Calibrul și recepția publică a președinților COP a variat de-a lungul anilor. Cei mai mulți observatori ai reuniunii l-au considerat pe britanicul Alok Sharma, președintele COP26 de la Glasgow, din 2021, fost secretar de stat pentru Afaceri, Energiei și Strategie Industrială în cabinetul britanic, drept plin de energie și extrem de angajat să obțină un rezultat ambițios al reuniunii.
Pe de altă parte, ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, care a prezidat reuniunea de anul trecut, COP27, s-a confruntat cu critici aspre pentru modul haotic și uneori netransparent în care a prezidat întâlnirea.
Apelul al unor țări, printre care India și Statele Unite, pentru reducerea treptată a consumului de petrol și gaze naturale, nu a ajuns niciodată pe agenda discuțiilor în timpul întâlnirii din toamna anului trecut din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh, în condițiile în care Shoukry a fost cel care a controlat agenda întâlnirii.
Prin urmare, activiștii de mediu se tem că reuniunea COP28, care se va ține într-o țară din Orientul Mijlociu care depinde fundamental de vânzările de combustibili fosili, ar putea să se soldeze cu eșecuri similare.
Emiratele se apără: susținem energia regenerabilă nu doar din vorbe, ci și cu bani!
Potrivit agenției de presă oficiale WAM, Emiratele Arabe Unite au investit ”peste de 50 de miliarde de dolari în proiecte de energie regenerabilă în 70 de țări, având planuri de investiții noi de minimum 50 de miliarde de dolari în următorul deceniu”.
Compania Masdar a declarat, vineri dimineața, că a investit sau a angajat investiții de 30 de miliarde de dolari în proiecte de energie din surse regenerabile.
Mubadala, fondul suveran din Abu Dhabi, a investit aproximativ 3,9 miliarde de dolari din 2018 în proiecte de producție a energiei regenerabile, potrivit companiei de cercetare Global SWF din New York.
Totuși, prin comparație, Mubadala a investit 9,8 miliarde de dolari în aceeași perioadă în proiecte din industria de petrol și gaze, a adăugat raportul Global SWF.
Emiratele Arabe Unite găzduiesc un parc solar uriaș lângă în Dubai, precum și Centrala Nucleară de la Barakah, singura sursă de energie nucleară din Peninsula Arabică.
În altă ordine de idei, nu este deloc de ignorat nevoia de cantități uriașe de energie pe care o au Emiratele pentru proiecte dintre cele mai costisitoare, energofage și fanteziste. De pildă, printre cele mai mari consumatoare de energie se numără fabricile de desalinizare a apei, grație cărora pot fi ținute în viață ecosisteme neobișnuite pentru această parte de lume, în care se află numeroasele terenuri verzi de golf care pigmentează întinderile deșertice.
Să nu mai vorbim despre cantitățile uriașe necesare pentru a alimenta aparatele de aer condiționat cu care cei din Emirate își răcoresc mall-urile în timpul verilor caniculare sau cele care alimentează industria grea, precum topitoriile de aluminiu.
Masdar City – orașul neutru climatic – abandonat din cauza crizei financiare
Politicile privitoare la energia curată din Emiratele Arabe Unite au început să se dezvolte la mijlocul anilor 2000, în mijlocul boom-ului imobiliar din Dubai, când au fost construite unele dintre cele mai înalte clădiri din lume, precum și insule și arhipelaguri artificiale, în formă de palmier, în largul coastei Golfului Persic.
La acea vreme, World Wildlife Fund (WWF – Fondul Mondial pentru Natură Sălbatică) estima că Emiratele Arabe Unite conduceau topul țărilor lumii cu cea mai mare amprentă ecologică pe cap de locuitor – ceea ce însemna că fiecare dintre locuitorii săi folosea mai multe resurse de mediu decât locuitorii oricărei alte națiuni a globului.
În aceste clasamente, Emiratele Arabe Unite încă se află pe primele locuri.
În acest context a luat naștere ”Proiectul Masdar City”, de care s-a ocupat Sultan al-Jaber la începutul preocupărilor sale pentru climă și energie verde.
”Am investit bani și am făcut lucrurile pe bune, nu doar din vorbe, așa că am avut acces la unele lecții învățate la care nimeni altcineva nu a avut. Trebuie să învățăm, să ne adaptăm, să ne readaptăm și să mergem mai departe. Nu putem rămâne rigizi”, declara al-Jaber pentru Associated Press în 2010.
Între timp, proiectul a fost redus la dimensiunile unui campus științific, care găzduiește acum Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă a ONU și compania Masdar, cu investiții în surse regenerabile, în țară și în străinătate.
Analiștii cred că Emiratele Arabe Unite încearcă să-și maximizeze profiturile atâta timp cât încă mai pot, înainte ca lumea să se orienteze din ce în ce mai mult către surse regenerabile.
Cele șapte emirate care formează statul s-au angajat să ajungă neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 – un obiectiv care rămâne dificil de evaluat și unul pe care autoritățile nu au explicat pe deplin cum îl vor atinge.
COP28 va avea loc la Expo City din Dubai, la finalul acestui an, între 30 noiembrie și 12 decembrie.