Închide

În mod neașteptat, Mondialul din Qatar a ajutat economia britanică să spere la evitarea recesiunii

Avatar
london, big bang, bridge

Fotografie de Walkerssk pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Economia Marii Britanii a cunoscut o neașteptată – deși minoră – creștere economică în luna noiembrie, impulsionată de creșterea activității în sectorul serviciilor, pe fondul Cupei Mondiale din Qatar, potrivit cifrelor oficiale făcute publice vineri de Oficiul Național de Statistică (ONS) de la Londra și citate de BBC.

ONS arată că Mondialul a impulsionat activitatea în pub-uri, livrările de pizza și industria publicitară, contribuind la Produsul Intern Brut într-o măsură mai mare decât de obicei.

Economia britanică a crescut în noiembrie cu 0,1%, grație cererii crescute de servicii din sectorul tehnologic și în ciuda faptului că cheltuielile gospodăriilor au fost puse sub presiune de creșterea prețurilor.

ONS a precizat că pub-urile și restaurantele au stimulat, la rândul lor, creșterea economică, britanicii ieșind în oraș peste media lunii noiembrie, pentru a urmări meciurile de fotbal.

Totuși, încă nu este clar dacă Marea Britanie va intra sau nu în recesiune.

Deși rezultatul din noiembrie al produsului intern brut a fost mult mai bun decât se anticipase, imaginea de ansamblu sugerează în continuare că economia stagnează, în condițiile în care prețurile la alimente și facturile pentru energie cresc, iar oamenii își reduc cheltuielile.

Creșterea din noiembrie marchează o încetinire față de creșterea de 0,5% din octombrie, care s-a datorat, în parte redeschiderii companiilor care închiseseră activitatea în septembrie, pentru a marca funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

În perioada iulie-septembrie, producția economică a Regatului Unit a scăzut cu 0,3%.

Ulterior, creșterea economică a încetinit brusc începând cu luna octombrie, parțial din cauza grevelor. Lucrătorii feroviari și personalul poștei britanice, Royal Mail, au organizat greve din cauza salariilor și a condițiilor de muncă în noiembrie.

Uk Gdp Bbc
Sursa: BBC / ONS.

În decembrie au continuat acțiunile sindicale, care s-au extins pentru a include lucrătorii NHS (sistemul de sănătate), precum și personalul Forțelor de Frontieră de pe șase aeroporturi britanice. Aceasta ar putea avea un efect de recul asupra cifrelor din decembrie, care vor arăta dacă a fost îndeplinită definiția tehnică a recesiunii.

Un reprezentat al ONS a declarat că o scădere a economiei cu 0,6% în decembrie ar fi de ajuns pentru ca economia britanică să intre în recesiune.

scroll to top