Măcel pe rețelele sociale | Fantoma ursului Arthur bântuie Castelul Riegersburg
Castelul Riegersburg din Austria, proprietatea prințului Emanuel von und zu Lichtenstein care l-a ucis pe ursul Arthur în România, a fost „atacat” virtual de internauții români. O tornadă de comentarii negative reieșite din frustrarea românilor declanșată de cazul revoltător s-a abătut asupra domeniului princiar, care este și obiectiv turistic. Mii de români au postat recenzii negative, extrem de dure, ironice sau chiar amenințări pe paginile de review-uri ale Google Maps, Tripadvisor, dar și pe rețelele sociale.
Dacă joi dimineață, majoritatea comentariilor cotau domeniul Riegersburg cu 5 stele, în câteva ore s-au strâns peste 13.000 de recenzii care fac aluzie la escapada cinegetică a prințului în România, iar evaluarea castelului a scăzut joi seara până la circa 1.8 stele.
„Ucigașule de urși! Să-ți fie rușine, vânătorule de trofee fără niciun respect pentru mediu” – sună unul dintre comentariile soft. Există deja și un hashtag #Arthur, iar un altul #EusuntArthur sau #JeSuisArthur, inspirat de celebrul #JeSuisCharlie.
Dacă privim amploarea comentariilor, revolta românilor pare un bulgăre în curs de rostogolire. Așa cum scriu diverși români pe rețelele sociale, tristul episod Arthur este mai degrabă un declic pentru scoaterea la lumină, în ceasul al doisprezecelea, a gravelor probleme de mediu generate de corupția endemică din România.
Cu siguranță, fapta prințului de Lichtenstein nu ar fi fost posibilă fără largul concurs al autorităților române, așa cum subliniază întreaga presă internațională care a acordat spații ample relatării.
Tripadvisor
Tripadvisor a suspendat temporar recenziile pentru castelul Riegersburg, după afluxul de comentarii negative generate de știrea uciderii ursului Arthur. Tot aici, a apărut și un avertisment:
„Din cauza unui eveniment recent care a atras atenția presei și a provocat un aflux de comentarii care nu descriu o experiență directă am suspendat publicarea de noi recenzii. Dacă ați avut o experiență directă la această proprietate, vă rugăm reveniți mai târziu, vă așteptăm cu nerăbdare recenzia”.
Google Maps
Atacul furibund al internauților români a atins apogeul pe Google Maps. Aici, pitorescul Castel Riegersburg, situat în landul central austriac Stiria – citit cu S, provenit în limba română de la latinescul Styria, nu cu Ș, de la germanicul Steiermark sau mai apropiatul “știrea”, dragi colegi de breaslă! -, a făcut obiectul a peste 13.300 de recenzii până joi seara. Evident, majoritatea negative. Până și prima pagină a locației de pe Google Maps a fost atacată de către români, care au adăugat emoticoane sugestive denumirii: un cuțit, un cap de urs și un yellowface în lacrimi. Plus numele “Arthur”.
Comentariile sunt sugestive: de la categorisiri de genul prinț criminal, distrugător al naturii, snobi sadici și lacomi princiari, frustrarea românilor s-a transformat în sfaturi către posibilii viitori turiști de a evita locul în care se servește la cină friptură de urs, iar nopțile sunt bântuite de fantoma lui Arthur.
Înspre miezul nopții, Google a șters peste 10.500 de comentarii apărute în cursul zilei de joi și i-a redat castelului nota inițială de 4,6 stele.

Ironic sau nu, românii îi sfătuiesc pe cititorii recenziilor Google Maps să nu își aducă animalele de companie la castel, pentru a nu sfârși precum bietul Arthur. Captură foto: afaceri.news
Cea mai iubită rețea socială din România, cu peste 11 milioane de utilizatori, este ticsită de postări sub hashtagul #EuSuntArthur sau #JeSuisArthur. Mai mult decât atât, rame de încadrare cu mesaje ecologiste de genul “Susțin România Sălbatică” au apărut pe fotografiile de profil ale românilor revoltați de subiect.
Cunoscută pentru nonconformismul utilizatorilor săi, rețeaua abundă de mesaje despre subiect. Nu se poate vorbi despre un hashtag generalizat, însă tema principală de discuție încă de miercuri este uciderea ursului Arthur. Pe lângă indignare la adresa prințului vânător, românul de pe Twitter face mai mult haz de necaz, prevalând caterinca dragă românului, în dauna revoltei. Dar atmosfera fierbe. Râdem, dar nu e râsul nostru.
“Se aud tot mai multe voci care cer ministrului Mediului să plimbe ursul”, zice @cip87 pe Twitter.
Nenea Iancu (sau @RaduTheSecond) e mai tranșant:
“Și la urși e ca la oameni. Toată lumea te vorbește de bine numai după ce ai murit!”
Cum a apărut fantoma ursului Arthur?
Un prinț de Lichtenstein care locuiește în Austria și este cetățean austriac a plătit 7.000 de euro ca să împuște cel mai mare urs din România. Botezat Arthur, animalul avea 17 ani și un punctaj de 593 din cele 600 posibile, în termeni de trofeu de vânătoare. Arthur era cel mai mare urs observat în România şi foarte probabil, din Europa. Culmea, animalul se afla tocmai într-o arie naturală protejată, fapt care ridică mari semne de întrebare asupra corectitudinii întregilor proceduri care au dus la anihilarea trofeului.
Urșii bruni sunt o specie protejată în toată Europa, iar în România uciderea lor se poate face doar pe baza unei derogări speciale, acordate de Ministerul Mediului. O autorizație fusese emisă în ianuarie, în urma unor cereri depuse încă din august anul trecut de o asociație de vânătoare din Covasna, conform Digi24. De fapt, trebuia împușcată o ursoaică care se obișnuise să vină să caute mâncare în gospodăriile oamenilor din Covasna.
Caracteristic nouă, oficialii români se încurcă și acum în explicații și declarații, stârnind revolta românilor, care se împarte între prințul vânător și autoritățile bănuite de corupție. Șeful Gărzii de Mediu are suspiciuni de braconaj. Ministrul Mediului îl acuză că se antepronunță și anunță că va face o anchetă pentru a vedea dacă a fost împușcat ursul care trebuia. Iar premierul nu e sigur că Arthur era cel mai mare urs din România. Un caz tipic de corupție specific locului, posibil cu rădăcini foarte sus, așa cum remarca joi presa internațională.
Încheiem cu mesajul inspirat livrat de Inteligența Artificială care tronează asupra filtrelor și algortimilor din rețele sociale. Până să realizeze ironia un creier uman, Google Maps a transformat profilul Castelului din Riegersburg din “Fortăreață” în … “Măcelărie”. Bineînțeles, la sugestia conaționalilor noștri: