MAE: Ambasada României la Viena s-a autosesizat în cazul muncii grele a unor sezonieri
Ministerul român al Afacerilor Externe face precizări cu privire la cazurile lucrătorilor români de la o fermă agricolă din Austria care se confruntă cu condiții dificile de muncă și în cazul cărora angajatorii nu ar respecta clauzele contractuale, potrivit unui comunicat de presă al MAE preluat de B1 TV.
”Ambasada României la Viena s-a autosesizat și a întreprins demersuri, în regim de urgență, atât pe lângă autoritățile locale, cât și pe lângă sindicatele specifice, solicitând verificarea aspectelor semnalate și remedierea acestora”.
Ambasada României în Austria s-a autosesizat după apariția informațiilor că lucrători români care muncesc în condiții grele la o fermă.
În același timp, reprezentanții misiunii diplomatice au discutat cu românii angajați la ferma cu pricina pentru a afla mai multe detalii cu privire la situația acestora.
”Ca urmare a demersurilor întreprinse de Ambasada României la Viena, autoritățile austriece au răspuns prompt, Inspecția Muncii din landul Austriei Inferioare efectuând un control la ferma în cauză în data de 16 iunie a.c. Raportul acestui control urmează să fie publicat”, se mai arată în comunicatul MAE.
Totodată, reprezentanții Ambasadei României la Viena au sesizat autoritățile austriece în cazul unui român, de asemenea angajat la o fermă, și care a reclamat nerespectarea clauzelor contractuale de către angajatorul austriac.
”Ambasada României la Viena este în dialog constant atât cu cetățenii români din cadrul celor două ferme, cât și cu autoritățile austriece, în vederea verificării aspectelor semnalate și a remedierii acestora și este pregătită să acorde asistența consulară conform competențelor legale și cu stricta respectare a legislației naționale și a statului de reședință”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.
În contextul pandemiei de coronavirus, Austria a apelat la forța de muncă din România, sute de îngrijitoare din țara noastră plecând în plină criză sanitară să lucreze în această țară, transmite B1TV. Austriecii aveau mare nevoie de personal din afara țării care să suplinească lipsa de angajați din domeniul asistenței la domiciliu, prin urmare companiile aeriene au pregătit zboruri charter care să ducă îngrijitoarele din România în Austria.
Totodată, la începutul lunii mai, Guvernul de la Viena a facilitat crearea unui coridor special de transport pentru îngrijitoarele românce. Este vorba despre niște trenuri speciale care a plecat de la Timișoara spre Austria, fără oprire în Ungaria. Transportul s-a realizat în condiții speciale de siguranță sanitară.
Potrivit reprezentanților austrieci, trenurile speciale au fost închiriate prin intermediul organizațiilor respective din Austria, de exemplu prin statele federale, camerele sau agențiile de plasament pentru îngrijitori.
Nevoia disperată de personal adus din România a apărut după ce serviciile de îngrijire la domiciliu din Austria, dependente de angajații din Europa de Est au intrat în colaps odată cu extinderea infectărilor cu noul coronavirus. Acest lucru a determinat Guvernul de la Viena să impună restricții dure de circulație, fapt care a atras pierderea iminentă a miilor de îngrijitori aduși din afara țării, inclusiv din România.
Având în vedere că îngrijitorii din aceste state nu mai puteau face naveta către Austria, presa din această țară estima că nu mai puțin de 33.000 de austrieci sunt afectați de această situație, după ce alte zeci de mii de îngrijitoare au fost blocate în țările de origine.