Închide

Bulgaria și România aderă la Schengen. Experții analizează ce va însemna pentru prețuri și transporturi

Avatar
carpathians, castles, peles castle

Fotografie de Walle1886 pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

Luna martie se anunță a fi o lună interesantă pentru România și Bulgaria. Țările din Balcani vor intra oficial în spațiul Schengen (n.r. doar cu transportul aerian și naval) la 31 martie, potrivit Euronews.

La 31 martie, țările din Balcani vor intra oficial în zona Schengen, care permite libera circulație între statele membre pentru 400 de milioane de cetățeni.

Deși ambele națiuni sunt membre ale Uniunii Europene din 2007, ele sunt încă obligate să prezinte pașaportul la intrarea în alte țări ale UE, spre deosebire de mulți alți cetățeni europeni.

În 2024, controalele la frontierele celor două țări vor fi simplificate și este posibil ca și multe alte aspecte să se schimbe.

Există numeroase speculații cu privire la faptul dacă Bulgaria și România vor călca pe urmele Croației, țară care a intrat recent în spațiul Schengen și care a fost criticată pe scară largă pentru că a crescut prețurile în general de la intrarea în UE.

Nu se așteaptă ca Bulgaria și România să treacă la moneda euro, așa cum a făcut Croația, în viitorul imediat, dar, în mod nesurprinzător, vor exista schimbări aproape imediat.

Cu ajutorul experților din regiune, iată la ce vă puteți aștepta la 31 martie.

Vor crește prețurile când Bulgaria și România vor adera la spațiul Schengen?

Elaine Warren este expert în călătorii și fondatoarea blogului The Family Cruise Companion.

Ea speră că intrarea în zona Schengen nu va însemna imediat o creștere a prețurilor, care ar putea descuraja imediat potențialii turiști.

“Creșterea concurenței ar putea echilibra orice tendință de creștere prea puternică a prețurilor în locurile cele mai vizitate. În condițiile în care călătorii pot compara cu ușurință prețurile la nivel transfrontalier, hotelurile și alte întreprinderi vor dori să rămână competitive în ceea ce privește tarifele”, spune ea pentru Euronews Travel.

Cu toate acestea, se pare că este prea devreme pentru a spune exact ce s-ar putea întâmpla.

“De asemenea, este posibil ca anumite costuri să se alinieze treptat mai mult între țările Schengen. Dar, în general, combinația de efecte – mai mulți vizitatori, dar și o concurență mai acerbă – sugerează că impactul asupra prețurilor nu va fi clar. Locurile populare ar putea înregistra creșteri modeste, în timp ce zonele rurale și prețurile de consum se vor confrunta cu presiuni descendente”, adaugă Warren.

Robert Blaszczyk, șeful Departamentului de Clienți Strategici la o companie globală de fintech Conotoxia, spune pentru Euronews Travel că, deși potențialele schimbări nu sunt clare, există speranță atât pentru țări, cât și pentru vizitatori.

“Aderarea la spațiul Schengen are un impact destul de neutru asupra prețurilor din aceste țări, mai ales la început. Impactul marginal pozitiv al reducerii timpului și a costului transportului rutier nu va fi resimțit inițial”, spune el, “Pe termen lung, acesta tinde să fie compensat de o cerere mai puternică stimulată de creșterea numărului de vizitatori. Cu toate acestea, impactul asupra turismului este fără echivoc.”

Ce măsuri iau Bulgaria și România pentru a crește turismul?

România și Bulgaria sunt încă cunoscute ca fiind destul de “în afara drumurilor bătute”, rar vizitate de turiști. Totuși, asta nu înseamnă că nu au nimic de oferit vizitatorilor.

Fie că este vorba de faimosul Therme Spa din București, celebru pe TikTok, de orașele petrecărețe în plină ascensiune de la Marea Neagră sau de Sofia, capitala bulgărească plină de viață, există multe lucruri care să atragă călătorii spre est.

Lucia Polla este expert în călătorii și fondatoarea blogului de călătorii Viva La Vita.

Ea este o admiratoare atât a României, cât și a Bulgariei și speră că mutarea zonei Schengen va deschide aceste țări pentru o nouă generație de turiști.

“Abia aștept să văd mai mulți călători descoperind aceste bijuterii”, spune ea pentru Euronews Travel, “anticipez o creștere a turismului, ceea ce ar putea duce la o mai mare concurență între furnizorii de servicii turistice”. – iar asta înseamnă opțiuni de cazare și de transport și mai accesibile!”

Călătoriile sustenabile sunt un subiect foarte actual, turiștii alegând din ce în ce mai des metode de transport mai ecologice pentru a ajunge la destinațiile lor.

Lucia speră că națiunile din Balcani vor ține cont de acest aspect în încercarea de a atrage mai mulți turiști.

“Vizitatorii vor avea mai multă libertate de a explora în ritmul propriu și de a folosi opțiuni mai ecologice, cum ar fi trenurile și bicicletele. Această schimbare ar putea favoriza o apreciere mai profundă a culturilor locale și a practicilor turistice responsabile, în beneficiul atât al mediului, cât și al comunităților pe care le vizităm”, spune ea.

Însăși absența verificărilor riguroase la frontierele fără privilegii Schengen a fost cunoscută ca fiind un factor de descurajare pentru turiștii care cred că nu merită să se chinuie.

Acest lucru s-ar putea schimba – literalmente peste noapte – spune expertul în turism și co-fondatorul StayNewEngland.com, Michael Donovan.

‘Când am vizitat Bulgaria la începutul anilor 2000, frontierele non-Schengen au adăugat o complexitate care i-a descurajat pe unii călători independenți. După așteptata lor aderare, cred că vom vedea mai mulți turiști cu rucsacul în spate și mai mult turism de tip Eurotrip, în special în rândul tinerilor europeni. Acest grup demografic a dus la creșterea fulminantă a economiilor locale în alte părți după Schengen”, spune el pentru Euronews Travel.

În special România, spune Michael, “se confruntă deja cu o renaștere ca punct de atracție culturală și de aventură în aer liber”. Eliminarea controalelor la frontieră poate aduce coasta unică a Mării Negre și regiunea Transilvaniei pe o scenă cu adevărat globală”.

El – și alți experți – au proiectat o creștere inițială de 15 până la 25% a numărului de vizitatori internaționali în ambele țări, care va continua să crească pe măsură ce trec anii.

“Pe termen mai lung, integrarea deplină va crește probabil și standardele în cadrul infrastructurii turistice ca mijloc de a acomoda volume mai mari. În general, este un pas interesant pentru regiune, care, în opinia mea, va crește profund proeminența sa pe harta internațională a călătoriilor în anii următori”, adaugă Michael.

Ar putea România și Bulgaria să cadă victime ale turismului excesiv?

Deși este clar că intrarea acestor țări în spațiul Schengen va crește turismul și va susține economiile lor, există îngrijorări că turismul excesiv – atât de răspândit în Europa – ar putea deveni în curând o problemă.

Ritesh Raj, COO și CPO al CuddlyNest, o platformă de rezervări de cazare, consideră că “includerea în Schengen ar putea duce la un turism excesiv în destinații populare din România și Bulgaria”.

În destinații turistice populare precum Veneția, Barcelona și Malaga, rezidenții au ripostat după ani de zile de comportament nerespectuos al vizitatorilor.

Ritesh se teme că, în timp, Bulgaria și România ar putea cunoaște o tendință similară.

“[Noua lor popularitate] ar putea duce la o creștere a prețurilor la cazare, bunuri și servicii locale, deoarece cererea crescută duce adesea la creșterea costurilor”, spune el pentru Euronews Travel.

Aceasta nu este o concluzie anticipată, totuși, spune el.

“[Creșterea turismului] ar putea stimula, de asemenea, diversificarea destinației. Accesibilitatea sporită ar putea duce la explorarea unor locații aflate în afara traseelor bătute, răspândind mai uniform beneficiile turismului în întreaga țară, o tendință care ar putea duce la o creștere mai durabilă și mai incluzivă în sectorul turismului.”

Ritesh sugerează că echilibrul dintre creșterea turismului și lipsa de efecte negative depinde de autoritățile din aceste țări, afirmând că succesul “va depinde în mare măsură de modul în care România și Bulgaria își vor gestiona politicile și infrastructura turistică în fața numărului crescut de vizitatori”.

Context

După mai bine de zece ani de aşteptare, Bulgaria şi România au primit undă verde pentru a se alătura spaţiului european Schengen de liberă circulaţie pe calea apei și aerului începând cu 31 martie 2024. Cu toate acestea, unele restricţii vor rămâne în vigoare. Pentru aderarea completă la spațiul Schengen, inclusiv pe căile terestre, România duce o ofensivă diplomatică împreună cu Bulgaria și speră să convingă Austria să renunțe la veto-ul său la finalul acestui an, după alegerile interne de la Viena.

scroll to top