Magia ciupercilor ”magice”: îmbunătățesc conexiunile cerebrale și pot ameliora depresia
Substanțele halucinogene pe care le conțin așa-numitele ”ciuperci magice” conectează anumite regiuni ale creierului între care conexiunile sunt ”slăbite” în cazul persoanelor care suferă de depresie. Noile descoperiri deschid calea pentru tratarea acestei boli, mult mai răspândite decât parte, într-un mod diferit decât terapia prin medicamente convenționale, așa cum se întâmplă acum, notează Bloomberg.
Psilocibina, un compus halucinogen prezent în ciuperci, contribuie la deschiderea de noi conexiuni cerebrale și la îmbunătățirea transmiterii impulsurilor electrice în creier timp de până la trei săptămâni după administrare, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Imperial College din Londra.
Rezultatul administrării a fost un efect pozitiv care nu a fost observat la administrarea unor antidepresive clasice, precum escitalopramul, substanța activă din medicamente ca Cipralex sau Lexapro, potrivit studiului publicat în revista Nature Medicine.
Pentru tratamentul depresiei, în special în cazul depresiilor severe, sunt necesare noi abordări terapeutice, întrucât o treime din pacienți nu se recuperează complet prin administrarea medicamentelor clasice, din protocoalele de tratament de la ora actuală.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel global, până la 5% dintre adulți suferă de depresie, într-o formă care le creează dificultăți în activitățile cotidiene.
”Aceste descoperiri sunt importante pentru că, pentru prima dată, am constatat că psilocibina funcționează diferit de antidepresivele convenționale – făcând creierul mai «flexibil», mai «fluid», mai puțin statornic în modelele de gândire negativă asociate cu depresia”, a declarat David Nutt, șeful Centrului de Cercetare a Substanțelor Psihedelice la Imperial College și unul dintre autorii principali al studiului.
Echipa de cercetare a analizat scanări ale creierelor pacienților înainte și după administrarea unei terapii asistate cu psilocibină, respectiv cu un antidepresiv convențional – escitalopram. Analiza comparativă a demonstrat că escitalopramul a avut un efect mai slab și mai lent decât psilocibina, ingredientul ”ciupercilor magice”.
David Nutt precizează că va trebui ca medicii curanți să stabilească, în cazul fiecărui pacient, care este abordarea cea mai potrivită, în funcție de particularitățile lor. Nutt și-a permis să emită și o presupunere anticipativă, potrivit căreia, în câțiva ani, oamenii ar putea avea de ales între a lua în fiecare zi câte o pastilă sau a trece periodic printr-o experiență psihedelică.
Descoperirile cercetătorilor londonezi sunt de bun augur și pentru cercetările asupra altor boli mintale. Echipa condusă de David Nutt studiază în prezent utilizarea substanțelor psihedelice în tratarea anorexiei și speră să obțină finanțare pentru a testa psilocibina ca tratament pentru diferite tipuri de dependențe.