Mai multe de jumătate dintre curierii care livrează alimente în Bruxelles lucrează ilegal

,
Autor:    -  
uber eats, delivery, courier
Fotografie de postcardtrip pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Mai mult de jumătate dintre curierii de alimente inspectați la Bruxelles nu au un permis de ședere valabil și, prin urmare, lucrează ilegal. O constatare care îngrijorează și platformele în sine, potrivit Retail Detail.

Biroul Auditorului Muncii din Bruxelles continuă să investigheze condițiile de muncă ale companiilor de livrare a alimentelor și ale curierilor pe biciclete, precum Deliveroo și Uber Eats. După cercetări penale anterioare din 2021, autoritățile judiciare efectuează acum verificări pe actele șoferilor de livrare.

Verificările aleatorii efectuate de inspectoratul de muncă au arătat că 55% dintre aceștia funcționau fără permis de ședere valabil. Curierii de pe toate tipurile de platforme de livrare alimente au fost audiați, dar întrucât Deliveroo și Uber Eats domină piața, aceștia au fost verificați cel mai des. Cu toate acestea, doar un număr limitat de curieri au fost inspectați: un total de 43 de șoferi de livrare au fost inspectați de la începutul anului, dintre care 24 nu erau în conformitate cu permisul de ședere.

Inspectoratul de Muncă de la Bruxelles nici măcar nu este surprins de rezultate, acesta fiind un fenomen cunoscut. Imigranții ilegali nu lucrează pentru platformele de livrare în sine, ci pentru – și în locul – curierilor oficiali independenți, în schimbul unei (mari) părți din salariu. Fenomenul este similar cu ceea ce s-a observat deja în companii precum PostNL. Întrucât curierii se află ilegal în țară, aceștia sunt uneori obligați să renunțe la jumătate din salariu și să câștige chiar și 2,50 euro pe oră.

„Ceea ce este foarte deranjant este că neregulile descoperite recent sunt mai grave decât cele constatate în trecut”, a declarat pentru L’Echo Fabrizio Antioco, purtătorul de cuvânt al auditoriului de la Bruxelles.

Deși cazul este complex din punct de vedere juridic și tehnic, deoarece necesită multe audituri diferite, este o prioritate pentru auditoratul de muncă de la Bruxelles. În cazul PostNL, subcontractanții în cauză și unii manageri sunt acum acuzați de trafic de persoane.

Problema este, de asemenea, una dureroasă pentru platformele de livrări. Deliveroo susține că are o politică de toleranță zero și își desfășoară din ce în ce mai mult propriile verificări. Deja 400 de curieri au fost inspectați și platforma verifică dacă conturile curierilor sunt manipulate. Conturile mai multor curieri au fost deja anulate. Compania dezvoltă chiar și tehnologie de recunoaștere facială pentru a preveni acest tip de fraudă.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!