Închide

Modernizarea Transalpinei de Apuseni a ajuns să coste dublu după rezilierea contractelor și toate scumpirile

Avatar
306084598 827434685339371 2578482882957674286 N

Transalpina de Apuseni, foto: Facebook / Judetul Alba

Timp de citire: 2 minute

Valoarea investiției în modernizarea Transalpinei de Apuseni s-a dublat după rezilierea contractelor cu fostul antreprenor și actualizarea prețurilor. Dacă înainte, valoarea era de 188 de milioane de lei pentru aproape 80 de kilometri de drum județean, în prezent suma a juns la 374 de milioane de lei, potrivit ziare.com.

Valoarea totală iniţială a proiectului, implementat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în baza unui contract de finanţare încheiat în vara lui 2017 între Agenţia de Dezvoltare Regională Centru şi Parteneriatul dintre Judeţul Alba, Municipiul Aiud şi Comunele Bucium, Mogoş, Râmeţ şi Ponor, era de peste 188 de milioane de lei, din care aproximativ 184 de milioane de lei reprezenta finanţarea nerambursabilă.

Acum, potrivit hotărârii adoptate de către consilierii judeţeni, valoarea totală a investiției a fost actualizată la 374,4 milioane de lei, adică peste 76 de milioane de euro, inclusiv TVA.

Pentru modernizarea drumului judeţean DJ107I – “Transalpina de Apuseni” au fost încheiate în 2019 două contracte de lucrări, astfel: unul pentru Lotul 1, încheiat între U.A.T. Judeţul Alba şi Asocierea Operes SRL (Lider de asociere) – Societatea de Construcții Napoca SA (Asociat 1) – Cosedil S.P.A (Asociat 2); altul pentru Lotul 2, încheiat între U.A.T. Judeţul Alba şi Asocierea Societatea de Construcții Napoca SA (Lider de asociere) – Operes SRL (Asociat 1) – Cosedil S.P.A (Asociat 2).

Potrivit documentaţiei Consiliului Judeţean Alba, din data de 6 mai 2022 a fost reziliat contractul pentru Lotul 1, “ca urmare a lipsei garanţiei de bună execuţie certe din partea antreprenorului”, în baza notificării de reziliere emise de beneficiar.

Având în vedere creşterea preţurilor cu impact semnificativ asupra creşterii costurilor proiectelor de infrastructură şi necesitatea finalizării obiectivului de investiţii, Consiliul Județean Alba a aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici şi a devizului general (cu valori actualizate aferente Lotului 1), respectiv suma de 280 de milioane de lei, cu TVA inclus.

Ulterior, în data de 19 august, a fost lansată din nou achiziţia pentru lotul 1, aflată în desfăşurare. În data de 27 august a fost reziliat şi contractul de lucrări pentru Lotul 2, “ca urmare a încălcării repetate a contractului de către antreprenor şi a eşecului acestuia de a se conforma notificărilor beneficiarului”. Recent a fost lansată achiziția și pentru lotul 2. Drumul trebuie finalizat în 2023 pentru a nu se pierde fondurile europene.

Raportat la noua valoare a investiției, contribuția proprie în proiect a Județului Alba, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului este în cuantum de 84,8 milioane de lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.

DJ107I străbate culmile Munților Trascăului și Metaliferi, traversând teritoriul administrativ al municipiului Aiud şi al comunelor Râmeţ, Ponor, Mogoş şi Bucium, cu finalizarea traseului în drumul naţional DN74, în partea de est a oraşului Abrud. Investiția este realizată în procent de circa 30 la sută.

scroll to top