Mai multe state mici au depus noi obiective climatice la ONU. Crește presiunea asupra Chinei
Un grup de țări format din state mai mici au depus noi promisiuni climatice la Națiunile Unite în această săptămână, crescând presiunea asupra emitenților mari, inclusiv a Chinei, să facă același lucru înainte de un mare summit ONU din noiembrie, ce are ca tema principală clima, potrivit Reuters.
Șeful ONU pentru climă, Patricia Espinosa, a declarat că, de sâmbătă, Organizația Națiunilor Unite a primit noi promisiuni din 110 țări, din cele aproape 200 care au semnat acordul climatic de la Paris din 2015.
“Este încă departe de a fi satisfăcător, deoarece doar puțin peste jumătate dintre părți (58%) au respectat termenul limită”, a spus Espinosa într-o declarație, cerând statelor întârziate să-și „dubleze eforturile” și să își asume angajamente mai ambițioase de a proteja planeta.
Un total de 15 țări – majoritatea mici și cu emisii de CO2 relativ scăzute – au depus noi promisiuni în această săptămână, înainte de termenul din 30 iulie, pentru ca acestea să fie incluse într-un raport al ONU.
Acestea includ Sri Lanka, Israel, Malawi și Barbados. Malaezia, Nigeria și Namibia au fost printre țările mai mari care au depus obiective climatice mai dure în această săptămână.
Cu valuri de căldură mortale, inundații și incendii sălbatice care apar în întreaga lume, apelurile sunt în creștere pentru acțiuni urgente pentru reducerea emisiilor de CO2 care încălzesc planeta.
Dar cea mai recentă analiză a Națiunilor Unite a promisiunilor climatice ale țărilor a spus că, luate împreună, acestea vor duce în continuare la încălzirea globală cu mult peste limita de 1,5 grade, care ar evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
“Sper cu adevărat că estimarea revizuită a eforturilor colective va dezvălui o imagine mai pozitivă”, a spus Espinosa.
China – cel mai mare emițător de CO2 din lume – și țări, inclusiv India și Coreea de Sud, nu au depus încă noi promisiuni climatice. Aceștia se confruntă cu o presiune internațională considerabilă pentru a face acest lucru înainte de summit-ul ONU privind clima.
Statele Unite și Uniunea Europeană, al doilea și al treilea cel mai mare emițător din lume, și-au ridicat obiectivele în ultimele luni, promițând că vor reduce emisiile mai repede în acest deceniu.
Tina Stege,corespondent climatic pentru Insulele Marshall, o țară insulară din apropierea Ecuatorului din Oceanul Pacific, care este extrem de vulnerabilă la creșterea nivelului mării, a îndemnat națiunile bogate, care nu și-au făcut încă promisiunile, să intensifice eforturile.
“Dacă aceste economii majore prezintă NDC aliniate la 1,5C, ar face o diferență”, a spus ea. Angajamentul climatic al unei țări este cunoscut ca o „contribuție determinată la nivel național”.
Țările care ratează termenul limită pentru includerea în raportul ONU pot în continuare să depună noi promisiuni înainte de summit-ul din noiembrie, moment în care fiecare țară trebuie să prezinte un nou angajament.