Turismul din România, afectat de criza personalului, se bazează pe angajaţii extracomunitari
Criza de pe piaţa muncii este departe de a fi rezolvată, chiar dacă din cauza pandemiei, multe persoane care munceau în străinătate au revenit în ţară. În ultima perioadă a fost folosită forţă de muncă extracomunitară, iar acum se încearcă, inclusiv, şcolarizarea celor care vin din afara Uniunii Europene, potrivit Bursa.
Anul acesta, sute de persoane din state extracomunitare au muncit la operatorii turistici din Delta Dunării, unde au fost mari probleme legate de lipsa personalului calificat, iar conducerea Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) consideră că forţa de muncă din Ucraina este o posibilă soluţie.
Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), a declarat că transformarea unităţii de învăţământ din oraşul Sulina într-una cu specific economic, dar şi apelarea la şcolile profesionale din Ismail, Ucraina, sunt soluţii pentru a depăşi problema lipsei personalului calificat din domeniul turistic:
Ţibuleac a declarat că în contextul în care anul acesta rezervaţia a fost plină de turişti, iar forţa de muncă autohtonă a preferat să plece în străinătate, agenţii economici au apelat la angajaţii din ţări extracomunitare:
Mulţi operatori au apelat la forţa de muncă din Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Ucraina, dar a fost insuficient. Vorbim de sute de persoane, în condiţiile în care un singur resort din Deltă are peste 100 de nepalezi angajaţi, mai spune Țibuleac.
Operatorii economici din oraşul Tulcea se confruntă, de asemenea, de ani de zile cu problema deficitului de personal.