Închide

Majorarea pensiilor | Procentul de 13,5% nu acoperă inflația. Mircea Coșea: Ar trebui minimum 25%-28%

Avatar
Majorarea Pensiilor

Foto: evz.ro

Timp de citire: 2 minute

Procentul înaintat de guvern reprezintă media inflației pe anul acesta și e doar o primă etapă, susține premierul Marcel Ciolacu. Reprezentanții asociațiilor pensionarilor spun însă că procentul este insignifiant, iar specialiștii în economie cred că ar fi nevoie de o creștere de cel puțin 25 de procente.

Șeful executivului susține că Ministerul Muncii lucrează în ritm ”mai alert” la noua lege a pensiilor, care ar urma să elimine inechitățile din sistem.

Nu de aceeași părere în privința eliminării inechităților sunt însă și reprezentanții asociațiilor de pensionari, transmite TVR.

Dorina Bărcari, membru fondator al Asociației pentru Drepturile Pensionarilor:

Nu se poate. Ele sunt foarte multe și chiar dacă se rezolvă o parte, vor rămâne nerezolvate altă parte. (…) Și salariul și pensia ambele ar trebui să se găsească peste coșul minim. Atâta timp cât un om care muncește o lună în țara lui și un om care a muncit o viață în țara lui nu are coșul minim înseamnă că e sărăcie. (…) Este un procent care nu acoperă inflația.

Mircea Coșea, analist economic: 

Această creştere se referă la o inflaţie care este calculată pe coşul de inflaţie, asta înseamnă multe produse şi servicii, dar pe noi ne interesează inflaţia la produsele de bază, pe care populația săracă, pensionarii le cumpără zilnic. (…) Minimum 25%-28%.

Noua lege a pensiilor ar putea fi inclusă în cererea de plată numărul 4 din PNRR.

Potrivit surselor TVR INFO, aceasta ar putea să fie gata până la 1 noiembrie. Proiectul va fi adoptat mai întâi de Guvern, apoi va ajunge în Parlament pentru dezbateri și vot final.

Executivul își dorește ca procedura să se desfășoare repede, astfel încât legea să fie promulgată în acest an și să se aplice de la 1 ianuarie 2024.

scroll to top