Închide

Majorarea salariului minim nu a ținut pasul cu creșterea prețurilor. Cât a ajuns să coste coșul minim de cumpărături?

Avatar
shopping, food, purchasing

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Alimentele de bază pe care le mâncăm zilnic înregistrează creșteri spectaculoase de preț. Coșul minim de cumpărături s-a scumpit cu aproape 18% față de începutul anului trecut, de două ori mai mult decât a crescut salariul minim în aceeași perioadă. Iar cei o treime din salariații care câștigă leafa minimă de două mii de lei pe lună dau un sfert din bani pe „coșul minim de supraviețuire”.

O analiză făcută de site-ul Picodi.com, citată de Digi24, arată cât plătește un român pentru un coș alimentar de bază format din opt produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Îl putem numi coș de supraviețuire. Cantitățile luate în calcul sunt cât pentru a asigura consumul timp de o lună.

Costul total al „coșului de supraviețuire”

Costul total al „coșului de supraviețuire” este de 503 lei. Suma reprezintă 24% din salariul minim net de 2.000 de lei, adică un sfert. Asta în condițiile în care la începutul anului trecut reprezenta mai puțin, 22,5% din salariul minim net. Explicația este următoarea: deși salariul minim a crescut cu 9,5%, acest coș alimentar s-au scumpit în total cu 17,8%.

Prin urmare, majorarea salarială nu a ținut pasul cu creșterea prețurilor.

O treime din angajații din România trebuie să se descurce cu atât. Într-un clasament alcătuit în funcție de valoarea salariului minim, România ocupă locul 27 din 67.

Pe primul loc se află Luxemburg. Acolo salariul minim net este de 2.285 de euro, adică peste 11.000 de lei, iar pe locul 2 se află Olanda cu un salariu minim net de 2.161 de euro.

Cel mai confortabil raport dintre coșul de cumpărături și salariul minim se regăsește în Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg și Noua Zeelandă. În aceste țări, lucrătorii cheltuiesc mai puțin de o zecime din salariul minim pe alimentele de bază.

scroll to top