Închide

Paradis în destrămare | Mall din Arad, scos la vânzare la un preț de peste 7 ori mai mic decât investiția inițială

Avatar
Galleria Mall Arad

Fațada mall-ului Galleria din Arad, în vremurile sale de glorie. Sursa foto: Galleria Mall Arad / Facebook.

Timp de citire: 2 minute

Galleria Mall din Arad, una dintre bijuteriile comerciale ale orașului la vremea inaugurării, acum 12 ani, a fost scos la vânzare de către proprietari, după a rămas de mai mulți ani fără chiriași. Prețul: 100 de euro pe metrul pătrat, adică un total de circa 9,2 milioane de euro, potrivit Agerpres.

Potrivit anunţului de vânzare a Galleria Mall Arad, preţul este de 100 de euro pe metru pătrat construit pentru suprafaţa de 92.000 de metri pătraţi construiţi.

Imobilul are un teren de 35.000 de metri pătraţi şi 1.000 de locuri de parcare acoperite.

Reprezentanţi ai companiei Casa Suprema, care deţine în acest moment imobilul, au confirmat, pentru sursa citată, că mall-ul este de vânzare şi au precizat că preţul este de 9.200.000 de euro, ne-negociabil.

Proprietarii nu au dorit să facă alte precizări cu privire la vânzarea mall-ului din Arad, care a fost achiziţionat în 2016 de la GTC cu preţul de 2,1 milioane de euro, în condiţiile în care au fost preluate şi o parte din datoriile GTC către bănci.

Surse din piaţă au declarat vineri, pentru Agerpres, că doi investitori poartă negocieri pentru preluarea Galleria Mall Arad, unde ar urma să amenajeze un complex comercial, un centru de divertisment şi un SPA.

Pe site-ul proprietarului actual scrie că mall-ul a fost achiziţionat în 2016 “ca centru comercial aflat într-o situaţie de criză financiară”.

În 2017, majoritatea magazinelor din centrul comercial erau închise, iar în ultimii patru ani în clădire au mai funcţionat doar ghişee ale autorităţilor, pentru cărţi de identitate, paşapoarte sau permise de conducere.

Centrul comercial Galleria Arad a fost inaugurat în 2011, după investiţii de 70 de milioane de euro, benefiiciind de finanţare de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Proiectul a fost dezvoltat de GTC România, iar investitorii au mizat pe amplasamentul acestuia, Calea Aurel Vlaicu, artera rutieră care asigură fluxul de trafic din Arad spre Vama Nădlac şi invers.

La inaugurare, din cei 35.000 de metri pătraţi disponibili pentru spaţii comerciale, doar 300 de metri pătraţi erau neînchiriaţi, gradul de ocupare fiind atunci de 99%.

Complexul cuprindea 100 de magazine, combinând branduri globale, naţionale şi locale, iar printre marii chiriaşi s-au numărat un hipermarket Cora, un multiplex sub brandul Cinema City, un magazin de electro-IT Flanco, magazine din portofoliul Inditex Group, Go Sport şi Peeraj Group.

La acea vreme, în oraș funcționa un alt mall, poziționat într-o zonă comercială mult mai favorabilă și mai apropiată de centrul orașului, între autogară și gara CFR – Atrium Mall – cu o suprafaţă închiriabilă ceva mai mică, de 30.000 de metri pătraţi.

Declinul mall-ului Galleria s-a accentuat la jumătatea anului 2015, când Cora şi-a închis hipermarketul, iar numărul vizitatorilor s-a redus constant.

Ulteior, rând pe rând, brand-uri celebre au dispărut din centrul comercial, între care unele foarte apreciate de clienţi, respectiv Zara, Stradivarius, Bershka, Pull and Bear şi Intersport. Unele au plecat complet din oraş, în timp ce altele s-au relocat în Atrium Mall.

La sfârşitul anului 2016, doar câteva magazine mai funcţionau în Galleria, iar în vara anului următor deja nu mai exista niciun spaţiu comercial folosit la parterul centrului comercial, în timp ce la etaj mai funcţiona doar un magazin de mobilă şi unul de încălţăminte.

scroll to top