Închide

Managementul panicii pe Downing St. 10: Boris Johnson sfătuit să ”înghită broscoiul”

Avatar
frog, frog prince, prince

Fotografie de Couleur pe Pixabay

Premierul britanic Boris Johnson a fost avertizat că prietenul său de dincolo de Oceanul Atlantic, Donald Trump, are șanse mici să mai câștige un mandat la Casa Albă, așa încât ar fi de preferat ca miniștrii săi să deschidă cât mai mult canalele de comunicare cu tabăra democrată, potrivit ediției de duminică a cotidianului The Times. Calculele făcute de analiștii londonezi susțin că democrații sunt pregătiți să obțină un ”triplu triumf” istoric în Statele Unite, prin preluarea controlului președinției, Senatului și Camerei Reprezentanților.

Publicația londoneză transmite că datele prezentate premierului Johnson și echipei sale provin dintr-o serie de sondaje private, care indică faptul că Biden avea șanse de 70% să câștige pe 3 noiembrie.

De altfel, cu 22 de zile înaintea scrutinului, majoritatea sondajelor publice prognozează că Biden are un avantaj asupra lui Trump.

De altfel, în cadrul unei vizite pe care a efectuat-o la Washington, Dominic Raab, ministrul de externe al Marii Britanii, s-a întâlnit recent cu președintele Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, cu senatorul Chris Coons și cu congresmanul Richard Neal, cei doi fiind considerați apropiați ai lui Joe Biden. Karen Pierce, ambasadorul Marii Britanii în SUA, a avut, de asemenea, întâlniri repetate cu doi consilieri de top în domeniul politicii externe pentru campania lui Biden, Tony Blinken și Jake Sullivan.

Relații glaciale între Johnson și Biden

În timpul campaniei sale, Joe Biden a declarat că, dacă va câștiga cursa pentru președinție, ar putea acorda prioritate unui acord comercial cu UE, mai degrabă decât unuia dintre SUA și Marea Britanie.

Biden a criticat comportamentul Marii Britanii în timpul negocierilor cu UE, spunând că, dacă guvernul Johnson va alege să rupă un acord cu UE în privința Irlandei de Nord, care ar urma să devină o victimă a Brexit-ului, un acord comercial între SUA și Regatul Unit nu ar fi fezabil.

Relația profund deteriorată dintre democrații americani și Boris Johnson are deja vechime. În 2016, într-o perioadă în care Boris Johnson ieșea în spațiul public cu declarații care mai de care mai nesăbuite despre orice, actualul premier spunea despre Barack Obama că ”are o antipatie ancestrală față de Marea Britanie”, deoarece are origini în Kenya, stat care a fost colonie britanică.

Un expert în politică externă, citat de The Times, spune că democrații nu au uitat și nici nu au iertat declarația. În plus, Lordul Darroch, fost ambasador al Regatului Unit la Washington, scria în biografia sa că Johnson este fascinat de Donald Trump, deși în anumite chestiuni cei doi s-au aflat pe lungimi de undă diferite.

Una din puținele poziții comune ale guvernului de la Londra și candidatului democrat din SUA a fost asupra tratatului nuclear cu Iran, pe care ambele părți îl susțin, dar care a fost denunțat de Donald Trump.

Rezultatele unui sondaj recent realizat de YouGov arată că 61% dintre britanici spun că își doresc ca Biden să câștige alegerile din 3 noiembrie, în timp ce abia 13% au spus că susțin Trump, restul fiind ori neinteresați de temă, ori nehotărâți în privința răspunsului.

scroll to top