Închide

MApN ia 32 de aparate F-16 vechi din Norvegia, cu 450 mil. €. Nordicii le-ar fi scos la pensie

Avatar
plane, military, airfield

Fotografie de Netloop pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a trimis Parlamentului o scrisoare oficială prin care cere aprobarea formală pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16 de la guvernul Norvegiei, potrivit unui document citat de publicația G4Media.

Anterior, România a mai achiziționat 17 aparate F-16 similare, cumpărate din Portugalia.

Potrivit guvernului Norvegiei, citat de G4Media, avioanele F16 pe care forțele aeriene norvegiene le au acum în folosință sunt vechi de circa 40 de ani. Norvegia a vândut deja în luna februarie 12 aparate F16 către o companie americană, care le va folosi pentru antrenamente.

De altfel, Ministerul Apărării din Norvegia arată pe site-ul propriu că aeronavele F16 se apropie de finalul perioadei de serviciu, iar Ministerul Apărării a fost însărcinat încă din septembrie 2019 să înceapă pregătirile pentru scoaterea lor din uz și eventuala vânzare.

Suma totală de achiziție este de 454 de milioane de euro fără TVA, defalcată astfel: 354 milioane de euro achiziția propriu-zisă a avioanelor norvegiene și 100 de milioane de euro – suport logistic și echipamente din SUA.

Potrivit legislației, pentru achizițiile de tehnică militară de peste 100 de milioane de euro, Ministerul Apărării Naționale are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Ministerul Apărării a discutat cu mai multe state membre NATO despre posibila achiziție de avioane F-16, potrivit scrisorii citate – Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia și Grecia – iar singura țară dispusă să vândă aeronavele a fost Norvegia.

Configurația avioanelor F-16 norvegiene este M6.5.2, despre care MApN susține că este superioară celei a flotilei de F16 cumpărate deja din Portugalia.

scroll to top