Raport CE: România a întrecut Olanda și a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din UE

,
Autor:    -  
blurred, burner, flame
Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În premieră absolută, România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale al Uniunii Europene în al doilea trimestru din 2024, întrecând Olanda și Germania, potrivit celui mai recent raport trimestrial pe tema pieței energiei din UE al Comisiei Europene.

În context, România a avut o producție trimestrială totală de 2,3 miliarde de metri cubi în al doilea trimestru din 2024, în scădere cu 4% față de trimestrul precedent și în creștere cu 1% față de anul precedent. Pe de altă parte, Olanda, fostul cel mai mare producător din UE, ajuns acum pe locul al doilea, a continuat să își reducă treptat producția de gaze și a înregistrat o scădere trimestrială de 18% și o scădere anuală de 17%, producând 2,23 miliarde de metri cubi.

Al treilea cel mai mare producător a rămas Germania (0,9 miliarde de metri cubi), urmată de Italia (0,7 miliarde de metri cubi) pe locul patru și Ungaria (0,4 miliarde de metri cubi) pe locul cinci.

Comisia Europeană mai arată că piețele de gaze și energie electrică din Europa au înregistrat o stabilizare în al doilea trimestru al anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Raportul arată progrese semnificative în domeniul energiei regenerabile, care a atins un record de 52% din producția totală de energie electrică a Uniunii Europene.

Importurile de gaze din UE au scăzut în continuare, iar ratele de umplere a depozitelor de gaze au continuat să crească. Prețurile de vânzare cu amănuntul la gaze au revenit la niveluri văzute ultima dată în 2021, înainte de izbucnirea crizei energetice.

“Prețurile cu ridicata ale gazelor au continuat să convergă pe piețele interne de gaze din UE, indicând fluxuri transfrontaliere sănătoase și condiții competitive de aprovizionare”,

se arată în raportul citat.

Consumul de gaz în UE a fost de 61 de miliarde de metri cubi, o scădere de 6% față de an și 45% trimestrial, ceea ce indică o scădere continuă a consumului de gaz din UE, determinată parțial de o scădere anuală de 22% a aportului de gaz pentru generarea de energie. Producția internă de gaze din UE a fost de 7,7 miliarde de metri cubi, o scădere de 8% față de trimestru și cu 18% față de anul precedent.

Importurile de gaze din UE s-au ridicat la aproape 70 de miliarde de metri cubi cu 9% mai puțin decât în ​​anul precedent. Gazul din conducte a constituit 64% din importuri (44 bcm), iar GNL a reprezentat 36% (25 bcm).

Norvegia a rămas cel mai mare furnizor de gaze al UE (34%, 23,3 bcm), urmată de Rusia (18%, 12,4 bcm), SUA (16%, 11 bcm), Africa de Nord (15%, 10,8 bcm), Qatar (4%, 3 bcm) și Azerbaidjan (4%, 3 bcm).

Importurile de conducte din UE au crescut cu 7% față de trimestrul precedent și cu 2% față de anul precedent. Norvegia a furnizat jumătate din importurile de conducte ale UE (50%), urmată de Africa de Nord (19%), Rusia (17%) și Azerbaidjan (7%).

Este important de menționat că, în ciuda poziției fruntașe în materie de producție, România a importat aproximativ 19% din necesarul de gaze naturale în primele 8 luni ale anului, dar importurile au scăzut cu 7% față de anul trecut.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!