Marea Britanie ridică miza înaintea negocierilor comerciale post Brexit cu Uniunea Europeană

,
Autor:    -  
brexit, european union, eu
Fotografie de succo pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

David Frost, negociatorul-șef al Regatului Unit pentru un acord comercial post-Brexit, a ridica miza înainte de o săptămână de negocieri dificile, avertizând că guvernul lui Boris Johnson nu se „sperie” să se retragă de la discuții fără un acord care să guverneze comerțul începând cu 2021, scrie Euractiv.com.

Frost îl va primi pe omologul său din UE, Michel Barnier, pentru cea de-a opta rundă de discuții de la Londra, începând de marți, cu ambele părți sub presiune pentru a sparge un blocaj îndelungat privind reglementări de aliniere și pescuit.

Într-un interviu acordat Mail on Sunday, Frost a dat vina pentru acest impas pe echipa predecesorului lui Boris Johnson în funcția de prim-ministru, Theresa May, despre care a spus că „a clipit și i s-a descoperit bluff-ul în momentele critice” în timpul negocierilor privind Acordul de retragere care a scos Marea Britanie din UE în ianuarie. În consecință, Frost a spus că UE „a învățat să nu ne ia în serios promisiunile”.

Acest lucru a determinat o reacție furioasă din partea lui Gavin Barwell, șeful de cabinet al Theresei May, care l-a acuzat pe Frost de „nerușinare”, subliniind că 95% din Acordul de retragere semnat de Johnson a fost negociat de May.

„Restul de 5% implica cedarea la cererea principală a UE”, a spus Barwell, o referire la faptul că Johnson a fost de acord cu propunerea  UE pentru granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Deși perioada de tranziție post Brexit se încheie la 31 decembrie, fereastra pentru acordul pe un nou pact comercial cu suficient timp pentru ca acesta să fie ratificat de parlamentele naționale și de Parlamentul European se închide pe măsură ce timpul trece.

Într-un interviu acordat duminică pentru BBC, ministrul de externe Dominic Raab a căutat, de asemenea, să pună presiune asupra lui Barnier, avertizând că runda din această săptămână va fi „un apel de trezire pentru UE” și a repetat că un acord este „acolo de realizat”, dacă cele două părți ar putea ajunge la un compromis cu privire la ajutorul de stat și la pescuit.

Problema pescuitului pare a fi mai greu de rezolvat. UE a cerut acorduri de pescuit care să permită accesul traulerelor din UE la apele Marii Britanii, comparabil cu cel oferit de politica comună în domeniul pescuitului, în timp ce Marea Britanie dorește ca acordul de pescuit vechi de 40 de ani al UE cu Norvegia să fie modelul propriei sale înțelegeri.

Se așteaptă ca guvernul lui Boris Johnson să-și expună planurile pentru viitorul regim de ajutor de stat al Regatului Unit până la sfârșitul acestei luni, măsură despre care oficialii speră că ar putea deschide calea către un compromis. Barnier a declarat că UE nu poate fi de acord cu o înțelegere comercială fără să știe cum va arăta regimul de subvențiilor în Regatul Unit, deși echipa lui Barnier a indicat că acest lucru nu înseamnă că Regatul Unit trebuie să adopte neapărat regulile UE privind ajutoarele de stat.

„Cred că săptămâna aceasta este un moment important pentru ca UE să recunoască cu adevărat faptul că aceste două puncte de principiu nu sunt ceva pe care ne putem tocmi”, a spus Raab.

Pozițiile celor două părți s-au îndârjit în ultimele săptămâni. Săptămâna trecută, Barnier a spus că este ‘îngrijorat și dezamăgit’ de refuzul Marii Britanii de a oferi compromisuri, în timp ce ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a dat vina pentru lipsa de progrese pe „ Regatul Unit pentru atitudinea fără compromisuri și, pentru a fi sincer, nerealistă”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!