Închide

Marii consumatori de țiței eliberează rezervele, ca răspuns la refuzul OPEC+ de a crește producția

Avatar
Pump-jack mining crude oil with the sunset

Fotografie de Zbynek Burival pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

O mișcare concertată a celor mai mari consumatori de țiței la nivel mondial va pune presiune pe țările producătoare să crească producția zilnică și, astfel, să poată fi temperată creșterea cotațiilor internaționale. Astfel, Casa Albă a anunțat marți că SUA vor elibera 50 de milioane de barili de țiței din rezervele sale strategice, același lucru urmând să-l facă și China, Japonia, India, Coreea de Sud și Marea Britanie, potrivit Bloomberg.

Decizia coordonată a celor mai mari consumatori este o încercare fără precedent de a îmblânzi prețurile, intenționând totodată să transmită un semnal clar către cartelul marilor producători, OPEC+. Este aproape sigur că o reacție a acestora nu se va lăsa mult așteptată.

Din această cantitate, 32 de milioane de barili vor fi eliberați din Rezerva Strategică de Petrol a SUA în următoarele câteva luni, în timp ce alte 18 milioane de barili vor fi eliberați accelerat, din vânzări autorizate anterior, potrivit comunicatului Casei Albe.

Un oficial al administrației Biden a declarat marți reporterilor că țițeiul va începe să intre în circuitul pieței în a doua jumătate a lunii decembrie. Acesta a adăugat că administrația de la Washington este pregătită să ia măsuri suplimentare, la nevoie, fără să specifice despre ce ar fi vorba.

Cotația țițeiului West Texas Intermediate (WTI), referința de pe piața americană, pentru livrare în ianuarie a scăzut cu 1,5%, până la 75,61 dolari pe baril, marți dimineața, la prima oră, la New York.

Decizia concertată de a elibera în mod colectiv stocurile de țiței ale marilor țări consumatoare vine după ce țările OPEC+ au respins de mai multe ori apelurile acestora de a crește semnificativ producția și marchează o victorie diplomatică importantă pentru americani. Totodată, reprezintă o provocare majoră pentru felul în care Arabia Saudită, Rusia și ceilalți mari producători cartelizați în OPEC+ vor putea să exercite, în continuare, controlul asupra pieței globale de profil.

Posibile riposte ale OPEC+

Mișcarea celor șase nu este deloc lipsită de riscuri.

Oficialii OPEC+ au avertizat că ar putea foarte bine să răspundă la această decizie prin anularea repetată a planurilor de a-și spori producția, în acest fel putând să anuleze surplusul de țiței pe care eliberarea rezervelor celor șase l-ar produce pe piață.

În orice caz, acest nou episod al confruntării dintre marii producători și marii consumatori declanșează o luptă la sânge pentru controlul pieței globale a energiei.

Efectele acestui conflict pot fi diverse și majore, amenințând să tulbure geopolitica petrolului, oricum destul de fragilă.

În joc este prețul celei mai importante mărfuri din lume, cu atât mai mult acum, într-o perioadă în care întreaga lume este pusă în fața celei mai puternice creșteri a inflației de mai bine de un deceniu. În plus, este încă un simptom al relației tot mai tensionate între Washington și Riyadh, care, în mod tradițional, reprezintă un barometru și o piatră de temelie a relațiilor Statelor Unite cu Orientul Mijlociu.

Anterior, ideea eliberării de țiței din rezervele strategice a fost enunțată public de președintele Joe Biden, inclusiv în timpul unui summit virtual cu președintele chinez Xi Jinping.

După discuții între cele două părți, China se numără printre țările care au fost de acord cu această decizie, care creează premisele cele mai mari eliberări de stocuri de țiței convenită vreodată de către marile economii ale lumii, din inițiativa lor.

Un episod asemănător, din 2011, când au fost eliberate stocuri de 60 de milioane de barili, în urma tulburărilor politice din Libia și întreruperilor de aprovizionare cu țiței care au urmat acestora, a fost coordonat de către Agenția Internațională pentru Energie.

scroll to top