Închide

Mașinile ar putea fi oficial interzise într-un celebru sat transilvănean

Avatar
Viscri Charles

Casa Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii din Viscri, Brașov, Transilvania, România. Foto: Fundația Mihai Eminescu Trust

Timp de citire: 2 minute

Fără mașini în Viscri – este inițiativa unor localnici care vor să păstreze nealterată frumusețea celebrului sat din Transilvania, parte a patrimoniului UNESCO. Deși există o parcare la marginea satului, turiștii o ocolesc și intră cu mașinile pe strada principală și pe ulițe. Astfel, potrivit TVR, sătenii au inițiat un demers oficial prin care accesul autoturismelor să fie interzis și speră ca de luni măsura să intre în vigoare.

Prințul Charles, acum regele Charles al III-lea, a transformat Viscri într-o atracție turistică. Iar în ultimii ani, vizitatorii au ajuns să fie de 100 de ori mai mulți decât localnici. Cei mai mulți vin în sat cu mașinile, ceea ce provoacă disconfort sătenilor și animalelor.

Acum 4 ani, sătenii au amenajat o parcare cu 150 de locuri, însă puțini turiști o folosesc. Și mai puțini respectă semnele de parcare interzisă amplasate în dreptul caselor.

Caroline Fernolend, Fundația Eminescu Trust:

“Pentru a păstra autenticitatea satului și a vieții noastre, de asta am creat această parcare, unde se poate parca gratis.”

Exasperați de situație, localnicii au făcut demersuri oficiale pentru a opri accesul mașinilor pe ulițe.

Mihai Grigore, consilier local Viscri:

“Acum avem în sfârşit toate avizele necesare, mai puţin avizul de la Ministerul Culturii. Direcţia Judeţeană de Cultură trebuie să îşi dea avizul pentru instalarea semnelor. Nu e nevoie de o hotărâre de Consiliu Local per se, este un proiect ca orice alt proiect de instalare a unor semne.”

Însă Primarul comunei Bunești și Prefectul județului susțin că lucrurile nu se vor rezolva chiar atît de repede.

Mihai Cătălin Văsii, prefectul judeţului Braşov:

“În mod normal, toate hotărârile de Consiliu Local sunt comunicate pentru a primi avizul de legalitate. Până la data la care vorbim, nu am cunoştinţă să fie comunicată o astfel de hotărâre către instituţia prefectului.”

scroll to top