Închide

Mașinile Mercedes-Benz vor avea “supercomputere”, în urma unui parteneriat cu Google

Avatar
mercedes-benz, car, amg gt

Fotografie de Mikes-Photography pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Mercedes-Benz a declarat miercuri că a făcut echipă cu Google pentru sistemul de navigație și că va oferi “performanțe asemănătoare cu cele ale unui supercomputer” în fiecare mașină cu senzori de conducere automată, în încercarea de a concura cu Tesla și cu noii veniți din China, potrivit Reuters.

Constructorii auto noi și vechi se întrec în a egala funcțiile alimentate de software introduse de Tesla, care permit actualizarea de la distanță a performanțelor vehiculului, a autonomiei bateriei și a capacităților de autoconducere.

Constructorul auto german a convenit să împartă veniturile cu producătorul de semiconductori Nvidia Corp, partenerul său pentru software-ul de conducere automată începând din 2020, pentru a reduce costul inițial al achiziționării de semiconductori scumpi de mare putere, a declarat miercuri directorul general Ola Kaellenius.

“Plătești doar pentru un cip puternic subvenționat, iar apoi îți dai seama cum să maximizezi veniturile comune”, a spus el, motivând că costurile irecuperabile vor fi scăzute chiar dacă șoferii nu activează toate funcțiile permise de cip.

Dar numai clienții care plătesc pentru un pachet de opțiuni suplimentare ar avea mașini echipate cu tehnologia senzorilor Lidar și alte echipamente pentru conducerea automată de “nivel 3”, care au un cost variabil mai mare, a spus Kaellenius.

Producătorul de senzori de conducere autonomă Luminar Technologies Inc, la care Mercedes deține o mică participație, a declarat miercuri că a încheiat un acord de mai multe miliarde de dolari cu constructorul auto pentru a integra senzorii săi într-o gamă largă de vehicule până la mijlocul deceniului, ceea ce a dus la creșterea acțiunilor Luminar cu peste 25%.

Anunțurile făcute de Mercedes în cadrul unei zile de actualizare a software-ului în Sunnyvale, California, au detaliat strategia care stă la baza unui proces aflat în desfășurare de ani de zile la constructorul de automobile pentru a trece de la o abordare disparată, care integrează software de la o serie de furnizori, la controlul nucleului software-ului său și aducerea de parteneri.

Acesta a generat peste un miliard de euro (1,06 miliarde de dolari) din veniturile obținute din software în 2022 și se așteaptă ca această cifră să crească până la o cifră de un miliard de euro cu o singură cifră până în 2030, după ce își va lansa noul sistem de operare MB.OS de la jumătatea deceniului.

Aceasta este o estimare mai conservatoare, ca proporție din veniturile totale, decât au avansat alții precum Stellantis și General Motors.

PARTENERIAT CU GOOGLE

Mercedes a declarat că colaborarea cu Google îi va permite să ofere informații despre trafic și redirecționare automată în mașinile sale.

De asemenea, șoferii vor putea viziona YouTube pe sistemul de divertisment al mașinilor atunci când mașina este parcată sau în modul de conducere autonomă de nivel 3, care permite șoferului să își ia ochii de la volan pe anumite drumuri, atâta timp cât poate relua controlul dacă este necesar.

Alți constructori auto precum General Motors, Renault, Nissan și Ford au încorporat un întreg pachet de servicii Google în vehiculele lor, oferind funcții precum Google Maps, Google Assistant și alte aplicații.

Toate vehiculele de pe viitoarea platformă de arhitectură modulară a Mercedes vor avea, de asemenea, așa-numitele hyperscreen-uri care se vor extinde pe tot habitaclul mașinii, a declarat miercuri compania.

scroll to top