Închide

Măsuri de izolare a nevaccinaților anti-Covid într-o țară europeană. Ce restricții se impun?

Avatar
town hall, vienna, town hall square

Fotografie de phillipkofler pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cancelarul Austria a anunţat ieri un plan care presupune izolarea la nivel naţional a persoanelor care nu sunt vaccinate sau nu dețin un certificat de anticorpi, iar în Viena va începe vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 şi 11 ani, o premieră în Uniunea Europeană, transmite AFP, citată de Spotmedia.ro.

Noile măsuri au fost luate pe fondul înregistrării unui număr record de noi contaminări cu COVID-19.

Obiectivul este clar: vrem să dăm undă verde unei izolări la nivel naţional pentru persoanele nevaccinate, a spus Alexander Schallenberg în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta nu a precizat data intrării în vigoare a măsurii, care trebuie mai întâi să primească avizul parlamentului duminică.

Aproximativ 65% din populaţie a primit cele două doze de vaccin în Austria, mai puţin decât media europeană de 67% şi foarte departe de ţări precum Spania (79%) sau Franţa (75%).

Landurile Austria Superioară (nord) şi Salzburg (vest), printre cele mai afectate de pandemie, vor introduce deja această măsură începând de luni.

Concret, persoanele în cauză nu vor avea dreptul să îşi părăsească locuinţa decât pentru a merge la cumpărături, sport sau pentru îngrijiri medicale. Potrivit cancelarului, vor fi efectuate verificări neanunţate.

Pentru ca aceste restricţii să se aplice în toată ţara, pe lângă votul parlamentului este nevoie şi de aprobarea tuturor guvernatorilor regionali, care se vor întruni la sfârşitul săptămânii.

Guvernul a fost reticent în a face un astfel de pas, a spus Schallenberg, dar nu a avut altă opţiune în faţa situaţiei care se deteriorează rapid: în prezent se înregistrează zilnic peste 10.000 de noi cazuri. Iniţiativa a atras critici din partea clasei politice, opoziţia social-democrată considerând-o drept „o recunoaştere a vinovăţiei guvernului în gestionarea pandemiei”.

De asemenea, vaccinarea personalului sanitar va deveni obligatorie.

Primarul Vienei, Michael Ludwig, a anunţat într-un comunicat noi măsuri „pentru a stopa dezvoltarea periculoasă” a virusului în capitală austriacă. Începând de luni, copiii cu vârsta de peste cinci ani vor putea fi vaccinaţi cu Pfizer-BioNTech la unul din centrele de vaccinare vieneze. Aceasta este o decizie fără precedent în UE, iar Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu şi-a dat încă aprobarea. Cu toate acestea, ţările membre au dreptul de a folosi produse neautorizate pentru a răspunde unei urgenţe de „sănătate publică”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al autorităţii de reglementare.

scroll to top