Închide

Meciurile de la EURO 2020 au ajutat la creșterea vânzărilor cu amănuntul din Marea Britanie

Avatar
shopping, business, retail

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au crescut în mod neașteptat în iunie, deoarece consumatorii au cheltuit mai mult în magazinele alimentare pentru a sărbători campionatul european de fotbal, adăugând un impuls la redresarea economică, potrivit Bloomberg.

Volumul mărfurilor vândute în magazine și online a crescut cu 0,5% față de luna precedentă, a declarat Oficiul pentru Statistică Națională. Economiștii se așteptau la o scădere de 0,1%. Aceste cifre au urmat unui salt fără precedent înregistrat în aprilie, când majorității magazinelor li s-a permis redeschiderea completă pentru prima dată din ianuarie.

Cifrele alimentează dezbaterea cu privire la forța recuperării Marii Britanii după 17 luni de restricții impuse pentru a controla pandemia. Cheltuielile de consum ridicate au condus la creșterea prețurilor în întreaga economie, ridicând inflația peste obiectivul Băncii Angliei, pentru prima dată în aproape doi ani în fiecare din ultimele două luni. Factorii de decizie politici conduși de guvernatorul Andrew Bailey se gândesc dacă să retragă pachetul de stimulare începând chiar cu luna următoare.

Vânzările în magazinele alimentare au revenit în iunie, contribuind cel mai mult la creșterea înregistrată, după o scădere accentuată în luna mai, când consumatorii au transferat cheltuielile către restaurantele nou redeschise.

Echipa de fotbal a Angliei a ajuns în finala din 11 iulie a competiției de fotbal. Performanța echipei i-a adus pe oameni pe străzi și în grădinile din spatele caselor pentru a sărbători, deoarece restricțiile limitau capacitatea în pub-uri.

Cheltuielile cu combustibilul au crescut, de asemenea, în cursul lunii, reflectând faptul că persoanele călătoresc mai mult, dar au rămas sub nivelurile pre-pandemice.

„Marea Britanie este pe un curs de revenire bazat pe consum, iar gospodăriile recuperează timpul pierdut. Cererea redusă și economiile mai mari vor declanșa o recuperare a cheltuielilor în al doilea trimestru – prognozăm că economia se va extinde cu 4,6%”,

Meciurile de fotbal, însoțite de slăbirea regulilor de izolare au alimentat o euforie în toată țara. Un raport separat de la GfK a arătat că încrederea consumatorilor a atins cel mai puternic nivel de la începutul pandemiei. Aceasta a inclus un salt important într-un element secundar, acesta fiind faptul că acum cumpărătorii sunt de acord că este „momentul potrivit pentru a cumpăra”.

Premierul Boris Johnson a renunțat în această săptămână la multe dintre ultimele restricții rămase legate de distanțarea socială, chiar dacă o creștere a infecțiilor stârnește îngrijorări cu privire la necesitatea unor noi măsuri în săptămânile următoare.

scroll to top