Mereu surprinzătoare? România este țara din UE cel mai puțin atractivă pentru turiști străini

,
Autor:    -  
sighisoara, romania, dracula's birthplace
Fotografie de Jwalters7 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Din totalul înnoptărilor turistice înregistrate în 2022 în Uniunea Europeană, aproape jumătate (43%) au fost reprezentate de înnoptări ale turiștilor străini (fie din state membre ale UE, fie din afara UE), potrivit datelor publicate miercuri de Biroul European de Statistică – Eurostat. Dintre toate țările UE, ponderea turiștilor străini în România a fost cea mai mică – abia 14%.

În 11 din cele 27 de țări ale UE, fluxul turistic dominant (adică peste 50% din totalul turiștilor) a fost format din turiști străini.

În trei țări membre ale UE, turiștii internaționali (din UE și din țările din afara UE) au reprezentat peste 90% din înnoptările turistice petrecute: Malta (92%), Croația și Cipru (ambele 91%).

De asemenea, scoruri semnificative au fost raportate în Luxemburg și Grecia, unde piața străină a reprezentat 86% și, respectiv, 84% din înnoptările turistice.

În Austria, Slovenia, Portugalia și Spania, procentul a fost cuprins între 60% și 70%.

Share Foreign Tourists Total Nights Spent 2022

Ponderea turiștilor străini în totalul înnoptărilor petrecute în structurile de cazare turistică, în 2022 (%). Sursa: Eurostat.

Uniunea Europeană reprezintă 5,6 % din populația lumii și 3,0 % din suprafața mondială, dar, deși mică, potrivit Organizației Mondiale a Turismului (OMT), a primit 45,8 % din totalul sosirilor turistice internaționale din lume în 2022, scrie Eurostat.

Printre primele 10 țări de destinație la nivel mondial se numără șase membri ai UE (Franța, Spania, Italia, Germania, Grecia și Austria).

În termeni absoluți, cel mai mare număr de înnoptări reprezentate de turismul internațional (din UE și din țări terțe) a fost înregistrat în Spania (270 de milioane de înnoptări) și Italia (201 milioane de înnoptări), reprezentând împreună 40% din totalul înnoptărilor de turism internațional petrecute în unitățile de cazare din UE.

În timp ce o atractivitate puternică pentru turiștii străini stimulează economia unei țări și contribuie la o mai bună înțelegere reciprocă a populației și culturii țării, o dependență externă ridicată poate, de asemenea, să facă o destinație mai vulnerabilă în cazul unui șoc extern, cum ar fi dezastrele naturale sau pandemiile care afectează mobilitatea internațională, explică Eurostat.

Călătorii interni din UE (care călătoresc în propria lor țară de reședință) au reprezentat 57% din toate nopțile petrecute în cazările turistice din UE în 2022.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!