Închide

Metodă nouă de lucru a hoților cibernetici în social media: atenție la prietenii aflați la ananghie!

Avatar
scam, hacker, anonymous

Fotografie de Riki32 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Directoratul Naţional de Securitate inernetică (DNSC) avertizează că infractorii din mediul online continuă să se folosească de reţelele de social media pentru a întinde capcane utilizatorilor. De data asta, aceștia pot profita de buna credință a victimelor impresionate de situația financiară delicată a unora dintre prietenii lor.

Infractorii online compromit contul unui utilizator de rețele sociale, apoi analizează conversațiile din contul respectiv pentru a copia stilul de adresare al titularului legitim și, totodată, pentru a înțelege ce contacte din lista de prieteni ar putea trimite rapid bani cu ”împrumut”, explică DNSC într-o postare pe Facebook.

Mai departe, atacatorii scriu mesaje private prietenilor care ar putea oferi banii respectivi. În anumite cazuri ei folosesc și scenarii în care oferă explicații vagi despre motivele pentru care au nevoie de acei bani, spre exemplu ”am cardul sau contul blocat”.

„Vorbim despre o tehnică de inginerie socială care se bazează pe buna credință și dorința de a ajuta un prieten la nevoie. Odată activată emoția, scutul de securitate poate deveni inactiv, iar potențialele victime nu mai fac verificările necesare”, explică DNSC.

În continuare, pentru a primi banii, atacatorii se folosesc de metoda de plată prin link de Revolut, tocmai pentru a evita depistarea faptului că este o tentativă de fraudă.

”În cazul serviciului Revolut, fiecare cont este asociat unui număr de telefon, astfel că atacatorii ar trebui să aibă acces și la acel cont. În schimb, ei cer acest link de plată pe care ulterior îl accesează și direcționează banii în conturile lor”, se mai arată în postarea de pe Facebook-ul DNSC.

Sunt însă și câteva lucruri pe care posibilele victime le pot face în cazul în care ”prietenii” de pe rețelele sociale le solicită bani, pentru a evita să fie înșelați:

  • Fiți vigilenți atunci când primiți astfel de mesaje care cer un ajutor în bani prin mesaje private, chiar dacă cererea vine de la un prieten, familie sau o cunoștință! Este posibil ca acel cont să fi fost compromis, iar în spatele acestor mesaje să se afle chiar atacatorii.
  • Verificați întotdeauna dacă discutați cu titularul legitim al contului! Puteți să verificați acest lucru accesând un canal de comunicare alternativ, eventual apelându-l telefonic.
  • Dacă ați căzut în capcană, anunțați imediat banca pentru a încerca blocarea tranzacțiilor și pentru a oferi detaliile necesare pentru analiză.
  • În cazul în care ați suferit o pagubă materială prin această metodă, depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de Poliție și notificați DNSC pe email (alerts@dnsc.ro) sau prin apel telefonic la 1911.
  • Anunțați acei prieteni care și-au pierdut accesul la contul de social media și raportați acele conturi către rețeaua socială ca fiind compromise!

scroll to top