Închide

Miliardarul indian Adani construiește cel mai mare parc de energie regenerabilă din lume, vizibil din spațiu

Avatar
Adani Group Realtymyths News 1 900x520

foto: realtymyths.com

Timp de citire: 4 minute

În adâncul deșertului de la granița cu Pakistanul, cel mai controversat miliardar indian construiește cel mai mare parc de energie regenerabilă din lume, în timp ce se grăbește să își păstreze averea strânsă de pe urma cărbunelui, potrivit AFP, citată de RFI.

Imperiul lui Gautam Adani include porturi, aeroporturi, mass-media și energie. Criticii spun despre Gautam Adnani că a beneficiat de pe urma relației sale cu premierul indian Narendra Modi, iar afacerile sale l-au plasat, pentru o scurtă perioadă în 2022, pe locul al doilea în topul celor mai bogați oameni din lume, cu o avere de 154 de miliarde de dolari.

În urmă cu un an, firmele sale au fost acuzate de „manipulare fățișă a acțiunilor și de fraudă contabilă” de către Hindenburg Research, care practica vânzarea în lipsă, iar valoarea lor pe piață a scăzut drastic cu peste 150 de miliarde de dolari.

Însă, de atunci, și-au recuperat o mare parte din pierderi, iar bărbatul în vârstă de 61 de ani, care s-a lăsat de liceu și căruia nu îi place publicitatea din cauza timidității, investește sume importante pentru a obține alte miliarde de dolari din tranziția energetică.

India este pe locul trei în topul țărilor care emit cel mai mult dioxid de cardon din lume, iar guvernul lui Modi a fost cel care a încercat mereu să se opună „eliminării treptate” a cărbunelui la summiturile mondiale.

Însă, este nevoie de mai multă energie pentru țara cu cea mai mare populație și pentru economia sa importantă cu cea mai rapidă creștere, iar Adani construiește ceea ce el numește un proiect solar și eolian „uriaș”, despre care se laudă că va fi „vizibil chiar și din spațiu”.

În timp ce vântul ridică nisipul în deșertul Rann of Kutch, unde căldura este insuportabilă, mii de muncitori ridică nenumărate rânduri de panouri solare, sapă pentru fundațiile viitoarelor turbine eoliene și instalează rulouri de cabluri care par a fi nesfârșite.

Sagar Adani, nepotul lui Gautam și director executiv al Adani Green Energy, a declarat pentru AFP că echipele din cadrul proiectului lucrează „într-un ritm alert”.

Parcul de energie regenerabilă Khavda, în valoare de 2,3 miliarde de dolari, va avea o suprafață de 726 de kilometri pătrați (280 mile pătrate) atunci când va fi finalizat în 2027, o zonă aproape la fel de mare cât New York.

Se preconizează că parcul va avea capacitatea de a genera 30 de gigawați de energie solară și eoliană- suficientă pentru a alimenta casele a 18 milioane de oameni, mai mult decât populația combinată a Londrei cu New York.

Adani va produce 17GW, iar restul vor fi generați de alte companii.

Proiectul ar urma să producă cu o treime mai multă energie decât Barajul celor Trei Defileuri, care produce în prezent cea mai multă energie din lume.

Proiectul este piesa de rezistență a Adani Green Energy – în care compania franceză TotalEnergies a cumpărat o participație de 19,7% pentru suma de 2,5 miliarde de dolari în urmă cu trei ani.

La Mundra, unde se află cel mai mare port comercial din India, administrat de o altă ramură a imperiului Adani, se fabrică componente cheie pentru incursiunea sa agresivă în domeniul energiei solare și eoliene, inclusiv elice imense de turbine eoliene de aproape 80 de metri lungime.

Panourile solare sunt realizate pe liniile de producție de înaltă tehnologie din apropiere.

„Creăm unul dintre cele mai extinse și integrate ecosisteme de producție de energie regenerabilă din lume pentru energie solară și eoliană”, a scris Adani luna trecută pe X, fostul Twitter, unde se descrie ca fiind  „Un indian mândru. Sunt entuziasmat că fac parte din povestea de dezvoltare a Indiei!”.

New Delhi a făcut apel la proiecte ambițioase de energie curată pentru a crea o capacitate de energie regenerabilă de 500 gigawați pentru a acoperi jumătate din necesarul său de energie până în 2030.

Adani, care a respins acuzațiile lui Hindenburg și le-a numit „răuvoitoare”, a afirmat că va investi aproximativ 100 de miliarde de dolari în această tranziție energetică.

Când va fi complet operațional, parcul de energie regenerabilă Adani va reprezenta echivalentul unui sfert din capacitatea actuală de energie eoliană și solară a Indiei.

Însă, India plănuiește și să mărească puternic capacitatea de producție de energie pe bază de cărbune și promite să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon abia până în 2070, cu două decenii mai târziu decât multe alte țări.

„Reflectă obiectivele Indiei”

Adversarii politici l-au acuzat deseori pe Modi că a favorizat ascensiunea rapidă a lui Adani și că i-a permis miliardarului să câștige pe nedrept contracte și să evite o supraveghere conform reglementărilor.

Ambii bărbați s-au născut în statul Gujarat, situat în vestul țării, iar Adani a lăudat adesea politicile premierului.

Ashok Malik, de la firma de consultanță Asia Group, a declarat că Adani Group „are active relevante” și „reflectă obiectivele, aspirațiile și strategia Indiei”.

Malik a precizat că Adani, asemenea tuturor conglomeratelor indiene și a marilor multinaționale din țară, „se aliniază, în mare parte,” cu strategia economică a guvernului.

„Este perfect normal ca o companie care este preocupată doar de sectorul energetic indian să înceapă să se orienteze spre energia curată și regenerabilă pentru a renunța la cărbune, deși cărbunele nu va dispărea de tot”, a declarat Malik pentru AFP.

La parcul energetic, muncitorii cu căști de protecție și jachete neon își înfășoară fețele în haine pentru a se proteja de nisipul care îi zgârie și de soarele arzător.

Unul dintre manageri, căruia nu îi era permis să dezvăluie informații pentru presă, a declarat că acele condiții erau „dificile”, dar că amploarea construcției era „fascinantă”.

Locul se află la aproximativ 75 de kilometri (47 mile) de cel mai apropiat sat și la aproximativ șase kilometri de granița puternic militarizată cu Pakistanul, vechea rivală înarmată nuclear.

Astfel de proiecte mărețe au adesea o amprentă mai mare asupra mediului însă, un ecologist local numit Mahendra Bhanani a afirmat că, deși și-ar dori să se realizeze un studiu despre impact, parcul energetic este departe de așezările umane și de punctele importante din punct de vedere al biodiversității.

„Energia solară este mai bună decât multe industrii chimice poluante”, a menționat el.

scroll to top