Milionara moștenitoare a unui imperiu chimic european renunță la avere: “Nu o merit!”

,
Autor:    -  
Engelhorn Marlene Foto Apa Roland Schlager
Foto: APA/ Roland Schlager/kleinezeitung.at

Timp de citire: 3 minute

Jurnalista și activista Marlene Engelhorn (32 de ani), una dintre moștenitoarele BASF, a anunțat, marți, că își va dona averea. Ea a spus încă de acum câțiva ani că nu vrea să primească banii pentru că nu i-a muncit ea.

Marlene Engelhorn e descendenta lui Friedrich Engelhorn, fondatorul Badische Anilin- & Soda-Fabrik AG (BASF) – cea mai mare companie chimică din lume. Ea a moștenit peste 25 de milioane de euro.

Marți, Marlene Engelhorn a anunțat că a fondat comitetul „Sfat bun pentru redistribuire”, prin care 50 de persoane alese aleatoriu vor stabili ce se va întâmpla cu banii.

Activista a păstrat pentru ea doar o mică parte din moștenire, pentru a se întreține până va lua o decizie privind cariera sa. Cât despre restul banilor, ea nu va avea niciun cuvânt de spus, dar se va asigura că nu vor fi folosiți în scopuri neconstituționale, împotriva vieții, pentru tratamente inumane sau pentru obținerea de profit.

Potrivit Kleine Zeitung, moștenitoarea imperiului BASF a susținut că în zilele următoare vor fi trimise 10.000 de invitații, iar din cei care vor accepta, vor fi aleși cei 50. Alte 15 persoane vor fi alese de rezervă. Cu toții trebuie să locuiască în Austria și să aibă peste 16 ani.

Cei 50 se vor reuni la Salzburg timp de șase weekenduri, din martie până în iunie, și vor fi plătiți cu câte 1.200 de euro pe weekend. Ei vor analiza opțiunile de redistribuire a banilor. La final, sub supravegherea unor experți, vor fi stabilite direcțiile în care vor ajunge banii.

Marlene Engelhorn: Dacă superbogații ar fi vrut să salveze lumea, chiar ar fi făcut-o

Marlene Engelhorn a spus de mai multe ori în ultimii ani că vrea să-și doneze averea pentru că nu i se pare corect să primească bani pe care nu i-a muncit.

Ea a mai afirmat că banii nu o fac fericită și i-a criticat pe superbogații care pretind că fac un mare bine omenirii doar pentru că donează din când în când pentru proiecte umanitare:

„Dacă oamenii superbogați ar fi vrut să salveze lumea, atunci chiar ar fi făcut-o!”.

Engelhorn a vorbit și despre situația din Austria unde, la fel ca-n restul statelor, o mână de oameni au averi uriașe și influență colosală, față de imensa majoritate a populației:

„Democrația e pusă în pericol de influența disproporționată a acestor câțiva oameni bogați”,

spune tânăra.

Cine este moștenitoarea milionară?

Marlene Engelhorn (32 de ani) este o activistă și jurnalistă germano-austriacă. Ea este moștenitoarea a 25 de milioane de euro și este angajată în domeniul justiției sociale, al reformei politicilor fiscale și al impozitelor pe moștenire.

Marlene Engelhorn a moștenit mai mulți bani decât și-ar fi dorit, după ce bunica ei miliardară a murit în toamna trecută. Dar pentru că ea consideră că nu merită acei bani și nici măcar nu o fac fericită, a decis să doneze între 90 și 95 la sută din moștenirea ei.

Engelhorn este cofondatoare a inițiativei “taxmenow” și este descendentă a lui Friedrich Engelhorn (1821-1902), fondatorul Badische Anilin- & Soda-Fabrik AG (BASF).

Modestia întruchipată: caracterul, mai presus de bani

În alt interviu acordat în urmă cu un an ziarului austriac Der Standard, tânăra vieneză a spus că pur și simplu a avut noroc la „loteria nașterii” și că era mulțumită cu viața pe care avea. Încă de atunci luase decizia de a-și dona moștenirea.

„În opinia mea, aceasta nu este o chestiune de voință, ci o chestiune de corectitudine. Nu am făcut nimic pentru această moștenire. Acesta este pur noroc la loteria nașterii și pură coincidență. Oamenii care de fapt au contribuit la asta nu obțin prea mult. Provine (moștenirea – n.n.) de fapt de la societate și aici ar trebui să se întoarcă. Când a venit anunțul că voi moșteni o avere, am observat că nu eram cu adevărat fericită și m-am gândit: ceva nu este în regulă, trebuie să fac ceva. Apoi am început să mă gândesc serios la asta… În societățile noastre, bogăția individuală este legată structural de sărăcia colectivă”,

a declarat Marlene Engelhorn.

„Bunica mea mi-a oferit multă libertate de acțiune și profit de asta pentru a face o declarație publică: nu am muncit o zi pentru acești bani și nu plătesc un cent impozit ca să intru în posesia lor. Nu se poate! În cele din urmă aș vrea să fiu taxată. Dacă nu va exista impozit pe moștenire sau pe avere, mă voi gândi eu la unul”,

a spus Marlene. Engelhorn, care este în prezent studentă la Universitatea din Viena, membră Millionaires for Humanity și promotoare a inițiativei Taxmenow.

Întrebată unde se vede în viitor, după ce va renunța la 90 sau 95% din moștenirea ei, Marlene Elenghorn a spus:

„Nu știu încă asta. Dar vreau să muncesc din greu. La fel ca toți ceilalți.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!