Închide

Min. Mediului: Au fost întocmite, în 6 luni, peste 1000 de dosare penale pentru tăieri ilegale

Avatar
Padure Nostra Silva

Foto: WWF

Timp de citire: 3 minute

Ministrul Mediului Costel Alexe a anunţat joi că, în primele şase luni ale acestui an, au fost întocmite 1.052 de dosare penale pentru tăieri ilegale în pădurile ţării noastre, anunță news.ro. Controalele au fost efectuate peste tot în ţară prin Direcţia Corp Control, Integritate şi Anticorupţie, Gărzile Forestiere, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, dar şi prin personalul silvic cu atribuţii de control din cadrul ocoalelor silvice de regim.

În primele 6 luni ale anului, instituţiile subordonate Ministerului Mediului au realizat un număr total de 106.000 de controale care s-au încheiat cu întocmirea a 1.100 de dosare penale, arată un comunicat de presă al ministerului.
Peste 95% din acestea, respectiv 1.052, au fost încheiate pentru cazuri de tăieri ilegale identificate în teren.
„Aştept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de procurori. Ţara are nevoie de exemple ale consecinţelor unor astfel de infracţiuni. Totodată, vă asigur că, odată cu adoptarea Codului Silvic, numărul dosarelor penale se va  dubla, cel puţin. Asta pentru că orice furt de lemn va fi considerat infracţiune. Sunt convins că stoparea în sine a tăierilor ilegale ar restabili cel mai mare grad de protecţie al pădurilor noastre. Cred că, prin toate metodele pe care le punem în aceeaşi luptă, suntem tot mai aproape de ceea ce toată lumea îşi doreşte: respect pentru pădure, respect pentru legea care o protejează”, a declarat Costel Alexe, joi într-o conferinţă de presă.
Conform raportului de control, judeţele unde au fost identificate cele mai multe infracţiuni din România şi au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Braşov (131 de dosare), Cluj (95), Bacău (72), Covasna (71), Timiş (68), Argeş (61) şi Mureş (58).
Cât priveşte cele mai mari volume de masă lemnoasă tăiată ilegal, acestea au fost descoperite în judeţele: Maramureş – 104.091 mc, Timiş – 5.470 mc, Bistriţa – 3.400 mc, pe raza de control a Gărzii Forestiere Oradea – 3.169 mc, Sibiu – 3.024 mc, Mureş – 3.080 mc, Suceava – 2.456 mc.
„Controalele nu au fost doar în pădure, am avut echipe şi pe drumurile publice. În total, am efectuat 48.000 de controale ale autovehiculelor care transportau material lemnos pe drumurile ţării. Zilnic, de la începutul anului, am surprins peste 12 transporturi ilegale de material lemnos ”, a mai precizat Alexe.
În ceea ce priveşte pârghiile pentru a combate fenomenul tăierilor ilegale de lemn, ministrul Costel Alexe a menţionat că:
„Ne luptăm cu acest fenomen folosind mai multe metode. Acest cancer nu poate fi vindecat cu un singur medicament. Aşa că, prima noastră tactică a fost să construim un sistem prin care să supraveghem zi şi noapte ceea ce se întâmplă în pădurile ţării! Am finalizat sistemul care poate face asta: SUMAL-ul! SUMAL-ul ne permite să vedem din Bucureşti ce se întâmplă în Caraş-Severin sau în oricare altă zonă a ţării, şi invers. SUMAL-ul a fost deja aprobat prin Hotărâre de Guvern după ani de tergiversări, fiind acum în etapa de implementare, peste tot în ţară. Apoi, am recurs la o altă tactică! Cea a sancţiunilor aspre. Degeaba vom monitoriza pădurile în timp real şi-i vom prinde pe infractori dacă aceştia nu sunt pedepsiţi pe măsura ilegalităţilor pe care le comit. Ne trebuie sancţiuni dure care să descurajeze din start intenţiile ilegale! Susţinem modificări cheie ale Codului silvic care vor promova o legislaţie de temut: cei care vor fi prinşi că fură vor putea ajunge şi în închisoare şi cu autovehiculul cu care transportă lemnul ilegal, confiscat”.
scroll to top