Închide

Ministerul Educației cere peste 3 miliarde de lei din Fondul de rezervă. Ce va face cu banii?

Avatar
teacher, learning, school

Fotografie de 14995841 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Ministerul Educației cere peste 3 miliarde de lei pentru plata salariilor profesorilor din învățământul preuniversitar și universitar, dar și a burselor studenților și elevilor pe luna noiembrie.

În acest scop, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede alocarea sumei solicitate din Fondul de rezervă bugetară. Este a doua oară când Ministerul Educației solicită fonduri guvernamentale în acest scop, potrivit DC Business.

Potrivit notei de fundamenatre, Ministerul are nevoie:

– Pentru funcționarea în condiții optime a activității ministerului și al unităților din subordinea și coordonarea acestuia este necesară suma de 2.085.847 mii lei.

”Menționăm că suma solicitată este necesară pentru acoperirea cheltuielilor salariale aferente lunii noiembrie, cu plată în 14 decembrie 2023, având în vedere prevederile OUG nr. 45/2023 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, respectiv OUG nr. 57/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat prin care au fost majorate drepturile salariale ale personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic”, precizează nota de fundamentare.

Pentru alte cheltuieli, ME cere:

– suma de 466.363 mii lei pentru asigurarea drepturilor salariale aferente cadrelor didactice din învățământul superior de stat, finanțarea de bază, subvenții pentru cămine-cantine studențești, precum și alte unități din subordinea/coordonarea Ministerului Educației.

– suma de 434.611 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor cu bursele elevilor din învățământul preuniversitar, pentru plata burselor aferente lunii noiembrie 2023, cu termen de plată 15 decembrie 2023.

– suma de 28.767 mii lei pentru plata burselor studenților din învățământul universitar.

scroll to top