Închide

Germania aprobă reforme financiare pentru a ajuta industria tehnologică să concureze cu Silicon Valley

Avatar
work, office, team

Fotografie de RonaldCandonga pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Germania a aprobat vineri un pachet de reforme cheie ale cadrului piețelor sale de capital pentru a ajuta industria sa tehnologică să concureze cu Silicon Valley, potrivit CNBC.

Reformele, care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, vor introduce o litanie de modificări ale cadrelor germane privind remunerarea pe bază de acțiuni la start-up-uri, listarea companiilor și impozitarea.

Reformele, care sunt în lucru de ceva vreme, erau așteptate pe scară largă.

Unele dintre modificările majore vor viza planurile de proprietate a angajaților asupra acțiunilor, care permit companiilor să ofere o parte din afacere angajaților lor.

Martin Mignot, partener la Index Ventures, care a făcut presiuni pentru reformarea politicilor privind opțiunile de cumpărare de acțiuni în Europa pentru a îmbunătăți păstrarea angajaților din sectorul tehnologic, a declarat că, anterior, legile erau “dezavantajoase pentru angajați și o politică cu adevărat nedreaptă pentru toată lumea”.

“În Germania exista un plan formal ESOP în lege, dar era atât de greoi din punct de vedere administrativ, în care fiecare acționar minoritar primea un vot și un drept de veto aproape, și, de asemenea, foarte puține avantaje fiscale”, a spus Mignot, referindu-se la acronimul pentru planul de proprietate asupra acțiunilor angajaților. “Aceasta a făcut ca pentru companii să fie practic imposibil să folosească ESOP-ul real”, a adăugat el.

Conform noilor norme germane privind ESOP, impozitele pe opțiunile de cumpărare de acțiuni ale angajaților vor fi amânate până la punctul de vânzare, astfel încât personalul să nu se confrunte cu perspectiva de a fi impozitat pentru acțiunile lor imediat ce le primesc, potrivit unei versiuni provizorii a legislației consultate de CNBC.

Între timp, domeniul de aplicare al planului va fi, de asemenea, extins, astfel încât mai multe companii în creștere să poată beneficia de el.

Pragul pentru companiile care pot beneficia de planurile ESOP germane va fi ridicat, astfel încât firmele cu până la 1.000 de angajați și venituri anuale de maximum 100 de milioane de euro (108,7 milioane de dolari) să poată distribui acțiuni personalului.

Normele privind impozitul pe câștigurile de capital vor fi, de asemenea, modificate, astfel încât angajații care încep să lucreze să fie impozitați pentru profiturile pe care le obțin atunci când își vând acțiunile. Acest impozit este văzut ca o reflectare a riscului pe care angajații și-l asumă în cazul unui startup tânăr și neprobat.

Noua legislație va însemna, de asemenea, că societățile care se listează în Germania pot emite acțiuni cu două clase. Aceste acțiuni reprezintă un punct cheie de atracție pentru startup-urile finanțate prin capital de risc, deoarece le permite fondatorilor să mențină controlul asupra afacerii.

Europa are în prezent o industrie a capitalului de risc mult mai bine stabilită, ceea ce a permis startup-urilor să aibă acces la sume importante de bani, iar firmele de pe continent au strâns fonduri în valoare de miliarde de dolari.

Dar rămân blocaje în ceea ce privește atragerea de talente, ceea ce înseamnă că a fost mai greu să concureze cu giganții din Silicon Valley atunci când vine vorba de găsirea celor mai buni oameni.

Start-up-urile tehnologice europene nu pot egala unele dintre ofertele giganților americani precum Google , Amazon, Meta și Microsoft – dar opțiunile pe acțiuni le oferă o modalitate alternativă de a concura la nivelul remunerației, a declarat Mignot de la Index Ventures.

De remarcat, susținătorii reformelor din Germania spun că doresc să abordeze “exodul creierelor”, în care lucrătorii locali talentați din domeniul tehnologiei pleacă în SUA.

“Nu ar trebui să ne gândim la startup-uri ca la niște companii mici, ci ar trebui să ne gândim la startup-uri ca la noii lideri ai industriei de mâine – unul dintre investitorii noștri spune adesea: “Cine va fi unul dintre liderii S&P 500 peste 10, 20 de ani?””, a declarat Hanno Renner, cofondator și CEO al Personio. “Acest regulament este un pas important pentru a accelera întreaga volantă din Germania și pentru a ne asigura că startup-urile germane au capacitatea de a atrage cele mai bune talente, astfel încât, atunci când vin la un startup precum Personio, să continue să crească și să construiască campioni globali”, a spus Renner.

scroll to top