Închide

Viktor Orbán: Ungaria trebuie să schimbe UE, nu să o părăsească

Avatar
politics, politician, political

Fotografie de tiburi pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ungaria trebuie să spună “nu” actualului model european construit la Bruxelles, a declarat sâmbătă premierul Viktor Orbán la un congres al partidului său Fidesz, adăugând că Uniunea Europeană trebuie mai degrabă schimbată decât abandonată, potrivit Reuters.

Orbán a reiterat din nou opoziția guvernului său față de începerea discuțiilor cu Ucraina privind aderarea acesteia la UE.

“Corectarea promisiunii greșite (a Bruxelles-ului) de a începe discuțiile (cu Ucraina despre aderarea la UE) va fi, de asemenea, sarcina noastră, deoarece Ucraina este la ani lumină de UE acum”, a spus Orbán, adăugând că va lupta împotriva încercărilor UE de a stabili migranții în Ungaria.

Orbán, care a fost blocat într-o dispută cu Bruxelles-ul în legătură cu fondurile UE înghețate din cauza regresului democratic al guvernului său, a declarat săptămâna aceasta că strategia UE de a trimite bani și ajutor militar Ucrainei a eșuat și că se opune începerii negocierilor de aderare cu Kievul.

Ucraina, care a depus cererea de aderare la UE la câteva zile după invazia Rusiei din februarie 2022, consideră aderarea ca fiind o prioritate absolută. Chestiunea începerii negocierilor de aderare cu această țară se va afla pe ordinea de zi a unui summit UE care va avea loc luna viitoare.

O decizie de a invita Ucraina să înceapă discuțiile de aderare la summit este “în pericol”, a declarat vineri un oficial de rang înalt din cadrul blocului, citând drept motiv rezistența maghiară care ar putea obstrucționa unanimitatea celor 27 de țări UE.

În timp ce Ungaria se zbate să iasă din criza inflației, naționalistul Orbán a început săptămâna aceasta o campanie intensă pentru alegerile europarlamentare din iunie anul viitor.

Guvernul său a trimis vineri un sondaj de opinie cetățenilor săi, în care se întreba dacă UE ar trebui să aloce mai multe fonduri Ucrainei sau să îi acorde statutul de membru.

“Vom rezista ideilor nebunești ale birocraților de la Bruxelles, invaziei migranților, propagandei de gen și vom rezista iluziilor legate de războiul (din Ucraina) și de apartenența nepregătită a Ucrainei la UE”, a declarat Orbán în fața partidului său, care se află la guvernare din 2010.

scroll to top