Închide

Ministerul Sănătății elimină plafonul maxim al alocației de hrană din spitale

Avatar
Mancare Spital 1 Osa1

Foto: turnulsfatului.ro

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care prevede eliminarea plafonului maxim al alocației de hrană din spitale. În schimb, proiectul stabilește un nivel minim de 16 lei, transmite G4Media.

Prevederile proiectului de HG:

Nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice se stabilește de către conducătorul unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație.

Nivelul minim al alocaţiilor de hrană este de 16 lei/ zi /pacient.

În prezent, nivelul alocațiilor de hrană din spitale este prevăzut într-o hotărâre de Guvern din anul 2008. Aceasta prevede un plafon maxim între 5 și 20 de lei pe zi.

De asemenea, unitățile sanitare au obligația de a afișa pe site-ul propriu nivelul alocației de hrană, precum și de a transmite aceste informații Ministerului Sănătății.

Proiectul mai stabilește că persoanele diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu, beneficiază de o indemnizaţie lunară de hrană în cuantum de 16 lei/zi pentru adulți și de 15 lei/zi pentru copii.

De asemenea, pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, atât pentru bolnavii internaţi şi instituţionalizaţi, cât şi pentru cei din ambulatoriu, care să asigure eficienţă în tratamentul cu medicamente antiretrovirale, se acordă indemnizaţii lunare de hrană, în cuantum de 16 lei /zi pentru adulți și în cuantum de 15 lei/zi pentru copii.

scroll to top