Ministrul Agriculturii: Vom acorda despăgubiri și pentru culturile calamitate în primăvară
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat la Brăila, că vor fi acordate despăgubiri şi pentru culturile înfiinţate în primăvară, care au fost calamitate de secetă, pentru că nu se poate acţiona “cu dublă măsură” şi doar fermierii care au avut pierderi în urma culturilor însămânţate în toamnă să primească acest sprijin.
“Am încercat să venim în sprijinul fermierilor şi am oferit despăgubiri de aproape 200 milioane de euro pentru culturile înfiinţate în toamnă. Vom identifica resurse pentru a-i despăgubi şi pe cei care au înfiinţat culturi în primăvară, pentru că aşa este corect, nu putem acţiona cu dublă măsură. Este normal să primească despăgubiri şi fermierii care au fost calamitaţi în primăvară. Aici, în judeţul Brăila, suprafaţa calamitată în primăvară este mai mare sunt cu 30 mii hectare fată de cea din toamnă”, a declarat Oros.
Ministrul Agriculturii a precizat că, în judeţul Brăila, s-au acordat despăgubiri de aproximativ 60 milioane lei pentru culturile de toamnă care au fost declarate calamitate, respectiv o suprafaţă de 78 mii de hectare, deţinută de 2.990 de fermieri.
“Anul acesta, în judeţul Brăila, din nefericire au fost afectate de secetă aproximativ 78 de mii de hectare de culturi înfiinţate în toamna anului trecut. Nici la culturile înfiinţate în primăvară situaţia nu stă deloc mai bine. Practic, în toată zona Mării Negre a fost înregistrată o secetă pedologică puternică şi extremă, cum nu a mai fost de aproape 50 de ani. Din datele pe care le deţin, în judeţul Brăila, au fost calamitate 100 mii de hectare de culturile înfiinţate în primăvara anului 2020. Şi aceşti fermieri vor fi despăgubiţi, că aşa este normal. La rectificarea de buget, va trebui să punem aceste sume, în aşa fel încât să îi putem despăgubi şi pe aceştia”, a spus Oros.
Adrian Oros a afirmat că, în cadrul vizitei de la Brăila, are în plan să se întâlnească şi cu mai mulţi fermieri din judeţ, pentru a le face cunoscut faptul că, în timpul negocierilor de la Bruxelles, care au avut ca subiect sprijinirea agriculturii, s-a dorit obţinerea de “condiţii cât mai avantajoase pentru fermierii din România, în aşa fel încât particularităţile şi nevoile agriculturii româneşti să fie finanţate cât mai corect în următoarea perioadă”.
“Negocierile la Bruxelles se apropie de final. Noi am căutat să obţinem condiţii cât mai avantajoase pentru fermierii din România, mai ales că noi avem o anumită specificitate în Europa, avem cele mai multe ferme, avem 830 de mii de exploataţii, din care aproape 790 mii sunt exploataţii de subzistenţă, ferme foarte mici. Desigur, avem şi cele mai mari ferme din Europa, avem ferme de 50 mii, de 40 de mii, de 10 mii hectare. Subiectul plafonării subvenţiilor a fost foarte controversat şi încă mai este, mai ales pentru fermierii mari. Noi încercăm să-l tranşăm şi să-l rezolvăm, în aşa fel încât să nu afectăm marile ferme, dar în acelaşi timp să ajutăm şi fermele familiale, ca să fie mai consolidate, să devină ferme comerciale care să reziste pe piaţă. În urma negocierilor, s-a hotărât ca fiecare ţară să decidă dacă apelează sau nu la plafonarea subvenţiilor, deci plafonarea va fi voluntară şi se va face o plată redistributivă. Noi avem acum două simulări, una se referă la 15 procente, iar alta la 20 procente plată redistributivă. Cu alte cuvinte, din anvelopa generală, aceste procente vor fi repartizate fermelor mici, fermelor familiale, în aşa fel încât, din restul banilor să nu mai impunem plafonarea, pentru că sunt mulţi fermieri mari, care se află în dezvoltare, au mulţi angajaţi, au leasinguri, au rate. Falimentul fermierilor mari nu i-ar ajuta pe cei mici”, a declarat Oros.
Ministrul Agriculturii l-a felicitat în conferinţa de presă pe fermierul brăilean Alexandru Popa, cel care a reuşit să câştige un proiect european de înfiinţare a primei ferme eco din România, cu carne 100% ecologică, în localitatea Cireşu din judeţul Brăila, cu fonduri europene în valoare de peste 2,2 milioane de euro.
“Domnul Alexandru Popa este un fermier important aici, are şi prima cooperativă înfiinţată, are un proiect cu un depozit pe 1,4 milioane euro, lucrează 2.800 de hectare, are absorbite până acum 12 milioane de euro pe fonduri europene, are două proiecte depuse pentru Măsura 4.3, pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii. În această vizită la Brăila, împreună cu domnia sa ne vom întâlni şi cu alţi fermieri din judeţ, pentru a discuta problemele fermierilor din judeţul Brăila”, a spus ministrul Oros.
Fermierul Alexandru Popa are 30 de ani, conduce un grup de firme cu profil agricol şi o cooperativă de achiziţii cereale, este inginer agronom, are două master-uri, unul în Protecţia Plantelor, iar celălalt în Accesarea de Fonduri Europene, iar în prezent este înscris la doctorat, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, cu o lucrare de cercetare tot în domeniul agricol.