Închide

Ministrul Agriculturii vorbește despre limitarea suprafețelor de teren cumpărate de străini

Avatar
Adrian Oros Coronavirus

Sursă foto: Agrointel

Timp de citire: 2 minute

Singura modalitate de a stopa cumpărarea terenurilor agricole de către străini este impunerea unei limite pentru suprafața pe care o poate deține un proprietar, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Autoritățile vor începe peste câteva zile și recensământul agricol. Din 10 mai, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori, scrie digi24.ro.

„Această problemă, că se vinde terenul către străini, asta o face, din păcate, tot cetățeanul și proprietarul de teren român care de multe ori preferă să vândă fie unei societăți comerciale, fie unei persoane fizice străine, sau uneori o societate comercială românească e preluată de o societate comercială cu capital străin”, a spus ministrul la emisiunea Agro Jurnal de la postul de televiziune Digi 24.

Ministrul adaugă că nimeni nu a identificat o soluție viabilă pentru oprirea cumpărării de teren de către persoane din afara statului respectiv.

„Nicăieri nu s-a găsit această formă de a opri cumpărarea terenului de către persoane din afara statului respectiv. Și atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafața care poate fi deținută de o persoană fizică, respectiv juridică. Altfel nu o să se poată opri acest fenomen”, a explicat Oros.

În acest context, ministrul Oros spune că este o problema legată de distribuția subvențiilor către suprafețe de terenuri care aparțin unor entități care nu au de-a face cu Europa.

„De aceea și această preocupare Comisiei – și e în discuție de peste un an – de a plafona subvențiile, pentru că foarte multe fonduri străine vin să cumpere terenurile agricole în primul rând pentru subvenții care sunt foarte avantajoase. Și sunt foarte multe fonduri care nici măcar n-au de a face cu Europa. Or, acolo în subvenții se găsesc doar bani europeni. De aceea este această preocupare la nivel european”, a mai spus ministrul.

scroll to top