Închide

Fabricile din zona euro se confruntă cu întârzieri fără precedent în lanțul de aprovizionare

Avatar
worker, grinder, factory

Fotografie de jannonivergall pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Producătorii din zona euro au de-a face cu întârzieri fără precedent în asigurarea materiilor prime și a pieselor, ducând la o acumulare record de comenzi nefinalizate și la creșterea prețurilor pe măsură ce economia începe să se redreseze.

Fabricile chestionate de IHS Markit au citat o „nepotrivire a cererii și a ofertei”, împreună cu dificultățile legate de transport – în special transportul maritim – drept principalele motive pentru întârzieri. Un indicator al activității de producție a crescut la 62,9 în aprilie, cea mai mare valoare din istoria sondajului de 24 de ani, deși ușor sub o estimare anterioară, scrie Bloomberg.

Companiile au raportat costuri mai mari pentru produse chimice, metale și materiale plastice și și-au redus stocurile pentru a face față.

„Producția din zona euro este în plină expansiune”, a declarat Chris Williamson, economistul principal în afaceri al IHS Markit. „Consecința cererii mai mari decât oferta este că producători percep prețuri mai mari, care acum cresc la cea mai rapidă rată înregistrată vreodată de sondaj”.

Infecțiile cu coronavirus și progresul lent în ceea ce privește vaccinările au condus zona euro într-o recesiune dublă în primul trimestru, lăsând economia blocului cu mult în urma SUA. Cu toate acestea, o recuperare a campaniei de vaccinare și perspectiva că 800 de miliarde de euro din fondul comun de recuperare vor fi disponibile în curând a alimentat optimismul.

Williamson a spus că creșterea ocupării forței de muncă și a investițiilor în utilaje și echipamente semnalate în sondaj ar putea ajuta companiile să depășească constrângerile de capacitate.

„Acest lucru ar trebui să contribuie la alinierea cererii și ofertei, eliminând o anumită presiune asupra prețurilor”, a spus el. „Dar acest lucru va dura”.

scroll to top