Ministrul Mediului a discutat cu reprezentanţii oraşelor aflate sub procedură de infringement
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a avut videoconferinţe cu primăriile municipiilor Timişoara şi Cluj-Napoca, două din cele cinci oraşe ale României aflate în prezent sub procedură de infringement pentru depăşirile constante la dioxidul de azot, scrie News.ro.
În urma acestor discuţii, Alexe a declarat că, în Cluj, Planul Integrat de Calitate a Aerului e deja aprobat şi oraşul îşi propune ca până în 2026 transportul în comun să fie 100% electric, iar în Timişoara, anul 2020 întrerupe tendinţa de depăşire la dioxidul de azot, înregistrată în ultimii trei ani. Oficialul consideră că prin măsurile pe care le au, oraşele din România sunt capabile să închidă procedura de infringement.
Aceste întâlniri au rolul de a formula răspunsul la scrisoarea de punere în întârziere transmisă României de către Comisia Europeană. Până la această oră, doar patru din cele cinci oraşe au transmis deja Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor măsurile pe care le au în vedere pentru a se încadra în valorile admise ale NO2 şi care vor face parte din răspunsul integrat al ţării noastre. Este vorba despre municipiile: Braşov, Cluj, Timişoara şi Iaşi, informează Ministerul Mediului.
„În perioada următoare vom acţiona ca avocaţi ai acestor oraşe în faţa Comisiei Europene. Însă, apărarea României în această procedură se va face exclusiv pe baza soluţiilor fiecărui oraş în parte. Deşi termenul limită pe care îl avem pentru răspunsul la scrisoarea de întârziere este 14 septembrie 2020, vreau ca până la jumătatea lunii august să fim gata cu întreaga comunicare. Aşa cum le-am spus şi astăzi reprezentanţilor celor două municipalităţi, măsurile pe care le vom prezenta Comisiei Europene trebuie să fie în primul rând credibile, iar credibilitatea vine din termene comprimate de implementare, dar şi indicatori de cuantificare a eficienţei fiecărei măsuri în parte”, a declarat ministrul Costel Alexe.
Costel Alexe a avut prima rundă de discuţii cu reprezentanţii oraşului Timişoara. În cadrul videoconferinţei, conducerile celor două instituţii au stabilit ca, în perioada următoare, echipele tehnice ale ministerului şi cele ale administraţiei locale să finalizeze răspunsul municipiului Timişoara, ţinând cont de fiecare observaţie în parte a Comisiei Europene.
A doua rundă de discuţii a avut loc cu conducerea primăriei Cluj-Napoca. De asemenea, şi în cazul acestei muncipalităţi a fost stabilită o întâlnire la nivel de experţi care să analizeze măsurile oraşului Cluj-Napoca în funcţie de solicitările Comisiei.