Închide

Ministrul Mediului propune introducerea garanției de returnare pentru sticle și PET-uri

Avatar
bottles, plastic, recycling

Fotografie de fotoblend pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Ministrul Mediului, Costel Alexe, anunță o consultare publică pentru sistemul garanţie-depozit-returnare, astfel că toate persoanele care returnează un PET sau o sticlă vor primi înapoi o sumă de bani pentru acel recipient, începând cu anul viitor, potrivit unei postari pe Facebook a ministrului.

În patru săptămâni maximum, sper ca până la sfârșitul lunii septembrie, vom urca în consultare publică Hotărârea de Guvern privind sistemul garanție-depozit. Și vreau să cred că în aceste cinci luni de la aprobarea legii, cu grupul de lucru pe care îl aveam cu ONG-urile și cu cei implicați în domeniu, să dăm și normele cât se poate de repede. Prin acest sistem garanţie-depozit-returnare, toţi cetăţenii României care vor merge la magazin, fie că şi-au luat băuturi răcoritoare sau alcoolice, vor primi înapoi o garanţie pe acel recipient, care trebuie introdus în economia circulară, precizează Alexe.

Ministrul îndeamnă la folosirea produselor biodegradabile în comerț, pentru a limita consumul de plastic.

Plasticul trebuie să dispară din comportamentul nostru de zi cu zi. Dacă marii retaileri au reuşit să folosească pungile biodegradabile astfel încât să nu mai poluăm mediul înconjurător atât de grav, aş face un apel către autorităţile publice locale şi către mediul de afaceri să înţeleagă că şi în micile pieţe şi magazine trebuie să trecem la biodegradabile, spune Alexe.

În România sunt aproximativ 6 milioane de tone de deşeuri, din care Bucureştiul produce aproximativ 1,1 milioane de tone. Din cantitatea totală, 50-55% sunt biodeşeuri.

Imaginaţi-vă ce ar însemna pentru România să deviem de la groapă aceste cantităţi!, menționează Alexe

scroll to top