Închide

Ministrul Muncii: Sporurile actuale nu recompensează performanța, ele crează inechitate

Avatar

Foto: TVR

Timp de citire: 2 minute

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a susținut că nu trebuie inventate sporuri pentru a creşte artificial veniturile bugetarilor.

Aceasta a mai punctat că plafonarea sporurilor înseamnă reaşezarea unei bune părţi a acestora în salariile de bază.

„Sunt sporuri inventate, pentru a creşte venitul, nu pentru a recompensa o performanţă sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc în alte activităţi. Aşa s-a ajuns la o situaţie de haos, cu sporuri care nu reflectă realitatea şi s-a compromis chiar ideea corectă de spor care recompensează o performanţă sau compensează un risc, o dificultate excepţională. Suntem atacaţi că vrem să reducem veniturile, nimic mai fals! Vrem ca sporurile să reflecte realitatea, nu să creeze inechitate sau să fie mincinoase. Există 80.000 de angajaţi cu salariul minim în sistemul bugetar şi este mult mai corect să fie repoziţionaţi în grila de salarizare, decât să fie inventate sporuri. Nu trebuie inventate sporuri pentru a creşte artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Turcan a prezentat mai multe detalii despre Memorandumul propus de Ministerul Muncii spre discuţie în Guvern, scrie B1.ro. Aceasta a afirmat că fiecare minister vine cu propuneri de salarizare, iar scopul este să fie eliminat haosul din salarizarea din sistemul bugetar.

„Pentru toţi liderii PSD care împrăştie minciuni că scad salariile, plecând de la memorandumul propus de Ministerul Muncii spre discuţie în Guvern, trebuie spuse, din nou, câteva lucruri. Este un document de lucru la care fiecare minister vine cu propuneri de salarizare. Este deci o discuţie care se poartă în Guvern, la nivel de principii, şi care urmăreşte să clarifice haosul din salarizarea din sistemul bugetar şi inegalităţile nejustificate dintre salariaţi pe care chiar PSD le-a creat”, a mai scris Turcan.

Ea a dat apoi exemplul salarizării din Justiţie, care a generat numeroase litigii sau acţiuni câştigate de magistraţi sau alte categorii de personal.

„Un alt element în discuţie este simplificarea modului de stabilire a drepturilor salariale: cât mai puţine sporuri şi stabilirea cât mai simplă a salariilor, cu elemente clare. De exemplu: eliminarea sporurilor de “până la”, a mai scris Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a mai ținut să precizeze că niciun venit nu va scădea, ci vor creşte acele salarii care au fost mult lăsate în urmă prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut:

„Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă şi va fi în corelaţie cu eficienţa instituţiilor. Plafonarea sporurilor nu înseamnă scăderea sporurilor mai mari de acum, ci reaşezarea unei bune părţi a sporurilor în salariile de bază”.

scroll to top